De afgelopen jaren heeft simracen een flinke vlucht genomen. Wegens de lockdown waagden heel wat echte coureurs zich op het virtuele asfalt, en daarmee nam de aandacht voor de esport flink toe. Maar wat heb je nodig om zelf achter het stuur te kruipen en een beetje succesvol te zijn?
Simracen kan je echt zo gek maken als je zelf wilt. Veel fanatieke simracers verantwoorden de aanschaf van dure apparatuur aan anderen met de reden dat het nog altijd goedkoper is dan echt racen. Maar wanneer je een set van ruim tienduizend euro neerzet, dan kan je voor dat bedrag best leuk in het echt wat rondes rijden. Aan de andere kant kost een setje banden per racedag je al een flinke duit, dus de doorlopende kosten zijn flink lager voor virtueel racen. Maar heb je echt zo’n belachelijk dure setup nodig om competitief te kunnen racen? Absoluut niet. In dit artikel zetten we op een rijtje wat je minimaal nodig hebt om een beetje mee te komen. Voor het gemak gaan we er vanuit dat je al een PC of console hebt en een scherm om op te spelen. Later komen we nog terug op de beste onderdelen waar je op moet letten als je deze hardware nieuw koopt.
Let wel: ook op deze basis is nog een en ander af te dingen. Er zijn gamers online te vinden die alleen met een controller nog verrassend snel zijn. Maar voor je eigen raceplezier is een stuurtje toch wel aan te raden, dus laten we daar eens beginnen:
Een degelijke force feedback wheelbase en stuur
Dat is een opvallend specifieke titel denk je misschien. Klopt! Dat is niet voor niets, want er zijn nog altijd stuurtjes op de markt die je helemaal niets aan feedback bieden. En eigenlijk is je ervaring dan nog altijd niet heel goed. Dus zorg dat je op zijn minst een wheelbase, of setup met force feedback aankoopt. Wat is dat dan precies? Force feedback geeft je als het ware tegendruk in je stuur wanneer je virtuele auto bepaalde effecten voelt. Wanneer je over de kerbstones rijdt, geeft je wheelbase dit via trillingen in je stuur door. Maar ook wanneer je voorbanden grip verliezen, en daar zie je meteen waarom het belangrijk is voor de simrace-ervaring. Kan je zonder force feedback? Zeker, een controller werkt tenslotte ook, maar het zorgt wel voor een ongelofelijk betere ervaring waar je veel meer plezier van hebt.
Dan is er nog de keuze uit een volledige setup, compleet met stuurtje en pedalen en soms zelfs een shifter, of een losse wheelbase waar je later zelf onderdelen bij aankoopt. Opvallend genoeg komen de relatief goedkopere stuurtjes van Logitech en Thrustmaster vaak compleet met een stuur en setje pedalen. De duurdere opties bestaan vaak alleen uit een wheelbase, waar je los nog een stuur en pedalen bij moet aanschaffen. Vaak hebben deze basisstations flink sterkere krachten en zijn de stuurtjes die je er bij kunt kopen van flink hogere kwaliteit, maar de prijs is er dan ook naar! Fanatec heeft bijvoorbeeld een BMW stuur dat wordt gebruikt in de echte BMW GT3, maar dan mag je meteen meer dan duizend euro aftikken, voor alleen het stuur zelf.
Uiteraard is er een middenweg te vinden, maar houdt er rekening mee dat als je pas net begint met simracen, het vaak slim is om te beginnen met een basisset. Als je dan later echt fanatiek begint te worden, kan je altijd nog upgraden naar een betere wheelbase. Ook is het belangrijk om te weten dat met deze duurdere wheelbases en stuurtjes, je vaak flink langer bezig bent met het instellen en precies goed krijgen van je stuurinstellingen. Dat gaat eigenlijk op voor alle simrace-onderdelen. Duurdere spullen hebben vaak ingewikkelder opties en software, en dat brengt heel wat gesleutel met zich mee.
Wil je weten welke sturen allemaal de moeite waard zijn? Bekijk dan onze uitgebreide guide, waarin we alle sturen die op dit moment te krijgen zijn onder de loep nemen!
Pedalen, het liefst met druksensor
Wanneer je aan fanatieke simracers vraagt wat je nodig hebt om echt sneller te worden, is het antwoord steevast: een goede set pedalen. Dat klinkt misschien raar, wanneer je zo veel met je stuur zou moeten doen, maar er zit absoluut logica achter. Je gas-, koppelings- en rempedaal zijn belangrijker dan je misschien denkt om goede tijden te kunnen rijden. Zeker wanneer je de overstap maakt van simcade racers naar de meest realistische simulatoren, merk je al snel dat een beetje te veel gas je steevast achterstevoren in het grind doet belanden. En wanneer je technieken als trail-braking eigen maakt, zie je letterlijk secondes van je rondetijd afvallen. Maar om zo accuraat te kunnen gas geven en remmen, heb je een degelijke set pedalen nodig.
Soms komen deze standaard met je wheelbase en stuur mee, zoals bij de Thrustmasters en Logitechs van deze wereld. Vaak zijn deze pedalen goed genoeg om een begin te maken, maar veel simracers zoeken al snel naar pedalen die je net iets meer bieden. Bijvoorbeeld met een druksensor om je remkracht te meten, in plaats van een sensor die de positie van je pedaal meet. Pedalen als die van Heusinkveld, Fanatec, Cube Controls of Moza kunnen je voor een forse meerprijs wel degelijk tijdswinst opleveren.
Deze druksensoren stellen je namelijk in staat om heel precies je remkracht door te geven, en hier spiergeheugen voor op te bouwen. Dat wil zeggen dat je benen wennen aan hoeveel kracht er op de rem moet worden gezet, om een bepaald effect te bereiken. Doordat je altijd dezelfde hoeveelheid kracht moet zetten, raken je spieren hier aan gewend, en wordt het een soort automatisme om precies genoeg kracht te zetten in elke situatie. Met genoeg oefening hoef je hier niet meer over na te denken en kan je je daarmee ook focussen op ingewikkelder rijtechnieken, waar je vervolgens weer net een paar honderdsten van je beste tijd af kunt rijden. Uiteraard hebben we ook hier een overzicht gemaakt van wat er zoal op de markt verkrijgbaar is in elke prijsklasse, zodat je zelf een weloverwogen beslissing kunt maken welk setje pedalen het beste bij jou past.
Waar zet je al die apparatuur op vast? Van bureau tot simrig.
De meeste simracers zullen hun eerste rondes rijden met een stuur dat aan hun bureau is bevestigd. Maar zodra je kiest voor een sterkere wheelbase is dit vaak niet meer genoeg. Of alles dat op je bureau staat ratelt en schudt van de vele krachten die erop worden uitgeoefend, of je kan zelfs je bureau beschadigen met de sterkste wheelbases. Dan is de eerstvolgende stap een simrig of een tussenoplossing in de vorm van een wheelstand. Afhankelijk van hoe sterk jouw stuur is kunnen deze heel betaalbaar of bijzonder prijzig zijn. Next Level Racing maakt bijvoorbeeld prima wheelstands die je op de bank of met je bureaustoel kunt gebruiken. Hun modernere modellen kan je zelfs ombouwen tot volwaardige simrig met stoel en al.
Aan de andere kant zijn er dus de volwaardige simrigs, vaak bestaande uit een aluminium frame, met daarop plek voor je wheelbase en stuur, pedalen en uiteraard een racestoel. Er zijn enorm veel merken die losse simrigs produceren uit standaardonderdelen. Heusinkveld en Fanatec hebben een eigen (best prijzig) model, maar ook Next Level Racing maakt dus volwaardige simrigs, en kleinere bedrijven als Monstertech en Sparco maken hele degelijke setups. Voor de echte fanaten kan je deze rigs vaak uitrusten met motion upgrades, waar je ervaring nog realistischer van wordt. Zelfs Aston Martin maakt een waanzinnig mooie simrig, compleet met cockpit en scherm, maar het prijskaartje is navenant.
Maar je kunt het ook relatief betaalbaar houden door zelf je eigen rig in elkaar te knutselen. Er zijn hele websites gericht op het delen van ontwerptekeningen en als je een 3d printer tot je beschikking hebt, kan je veel extra onderdelen zelf printen. Er zijn ook in Nederland enkele bedrijven die zich specialiseren in het leveren van aluminium frames en balken voor simrigs, zodat je niet eens waanzinnig veel van techniek hoeft te weten om zelf je eigen simrig in elkaar te zetten.
Nu rest je nog maar een ding: oefenen
Met de bovenstaande basis ben je qua hardware in ieder geval goed voorzien, maar dat maakt je natuurlijk nog geen professionele racer. Dus is er maar één ding echt belangrijk en dat is oefenen, oefenen en nog meer oefenen. Coureurs rijden bijzonder veel rondjes op dezelfde circuits in de simulator voor ze maar een meter op het echte asfalt afleggen en dat is niet voor niets. Wat handige tips voor wanneer je je eerste rondjes gaat rijden:
- Kies een auto waar je goed mee wilt worden: Het is heel verleidelijk om elke auto die je mogelijk tot je beschikking hebt te proberen en dat is zeker geen slecht idee. Maar wanneer je eenmaal een auto hebt gekozen waarvan je het idee hebt dat deze je ligt, beperk je dan een tijdje tot deze auto om er echt goed mee te worden. Elke auto heeft in simulatoren echt heel andere rij-eigenschappen en om snel te worden is er maar 1 advies: oefenen.
- Vertrouw niet te veel op rijhulpen als driving lines en remindicatoren: Deze passen zich vaak niet aan aan de wagen waarin je rijdt en zorgen er vaak meer voor dat je alleen maar op die driving line gefocust bent en niet op het circuit zelf let. Hierdoor leer je niet hoe de baan echt loopt en wanneer je eens van de ideale lijn af moet wijken voor een inhaalmanoeuvre kan dat plots heel anders uitpakken. Begin dus met rustig rondjes rijden zonder driving line, let op de markeringen naast de baan als afstandbordjes en gebruik die om je rempunt te bepalen. Het kost een paar rondjes, maar het eindresultaat is dat je flink sneller wordt dan met die assistenties aan.
- Kies een paar populaire banen om echt goed te leren kennen: Door je te focussen op enkele populaire tracks, kan je zorgen dat je deze echt goed leert. Hoe meer ervaring je opdoet, hoe makkelijker het wordt om deze kennis ook op andere banen toe te passen, en zo bouw je langzaam een repertoire aan bekende banen op.
- Rij niet alleen rondjes in je eentje: Een veelgemaakte fout van simracers is dat ze enorm gefocust zijn op hotlappen, een zo snel mogelijke rondetijd neerzetten in je eentje. Dat is absoluut goed om de auto te leren kennen, maar wanneer je eenmaal met anderen moet racen, merk je al snel dat dit heel anders is. Je moet rekening houden met de rempunten die andere coureurs aanhouden, om je heen kijken om te zorgen dat je niemand raakt en vaak heel andere lijnen rijden om te zorgen dat je anderen niet raakt of kan inhalen. Zorg dus dat je op zijn minst oefent met wat AI, en het liefst met andere mensen online. Daar wordt je altijd een completere coureur van.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties