Echt snelheid winnen met simracen? Koop een set goede pedalen!

Mark Scholten

Mark Scholten

Echt snelheid winnen met simracen? Koop een set goede pedalen!

Het is eigenlijk altijd de eerste vraag die beginnende simracers stellen: wat heb ik echt nodig om snellere tijden te kunnen rijden? En steevast is het antwoord van ervaren simracers: betere pedalen.

Pedalen met load cell zijn beste upgrade voor iedere simracer

Je zou het misschien niet verwachten, maar de pedalen in jouw simsetup zijn belangrijker voor de tijden die je kunt rijden dan je misschien denkt. Niet je stuur, of de upgrade naar een Direct Drive wheelbase. Niet VR, waar je je hele systeem voor moet upgraden om het probleemloos te kunnen laten draaien. Niet een triple-screen setup waar je je halve kamer voor moet ombouwen om er ruimte voor te maken. Nee, gewoon een setje pedalen met een goede load cell waar je redelijk wat kracht op kunt uitoefenen.

Echt snelheid winnen met simracen? Koop een set goede pedalen!
Een Load Cell die je zelf in kunt bouwen in je budget-pedalen

Wat maakt dat je met een goede set pedalen echt snellere rondetijden kan behalen? Dat is een beetje afhankelijk van twee factoren. Allereerst zorgt de load cell er voor dat je heel precies druk kan uitoefenen op je pedalen, die nu de druk vanaf jouw voet meten, in plaats van hoe ver je het pedaal indrukt. Hierdoor kan je spiergeheugen opbouwen, wat er voor zorgt dat je meer gevoel krijgt wat je auto doet onder het remmen. Het andere punt is dat je met betere pedalen makkelijker geavanceerde racetechnieken als trailbraking kan uitvoeren. Doordat je meer gevoel hebt hoe hard je remt, wordt het gedeeltelijk indrukken van de rem terwijl je een bocht in gaat stukken makkelijker. En hoe preciezer je dit doet, hoe meer snelheid je meeneemt in de bochten. Pure tijdswinst.

Het verschil tussen load cell en pedalen met een potentiometer

De meeste goedkope pedalen zijn uitgerust met een zogenoemde potentiometer. Deze meet precies hoe ver je de pedalen indrukt, maar gebruik een relatief lage resolutie. Wat betekent dat? De resolutie van zo’n sensor geeft aan hoeveel verschillende posities deze door kan geven, en bij een lagere resolutie, betekent dit dat je minder precies kunt meten hoe ver de rem wordt ingedrukt. Je kunt overigens je pedalen ook zelf upgraden met een load cell-kit, maar dat vereist wel wat technische kennis en handigheid.

Duurdere pedalen maken bijna allemaal gebruik van een load cell. Deze meet heel precies en in hoge resolutie hoeveel druk er op het pedaal wordt uitgeoefend. Hierdoor kan je veel preciezer remmen en zal je al snel merken hoe belangrijk het is om juist zachtjes te remmen op bepaalde delen van een circuit. Ook niet onbelangrijk is dat deze duurdere pedalen vaak heel wat remkracht kunnen hebben, waardoor je relatief gemakkelijker kunt variëren in remkracht. En juist dat verschil tussen voluit remmen en een klein beetje minder kan het verschil maken tussen rokende en blokkerende wielen en perfect vloeiend een bocht door kunnen draaien.

Echt snelheid winnen met simracen? Koop een set goede pedalen!
Proto Simtech Pedalen

Waar moet je verder op letten bij de aanschaf van nieuwe pedalen?

Het eerste waar je naar moet kijken is de kwaliteit van de materialen. Als je tenslotte ruim 60 kilo aan druk wordt verwacht uit te oefenen, is het belangrijk dat je pedalen het niet begeven. Zeker als je veel simracet op een hoger niveau, wil je dat je dure pedalen lang meegaan, en is de kwaliteit van de gebruikte materialen uitzonderlijk belangrijk. Er zit ook best verschil tussen hoeveel remkracht verschillende pedalen kunnen hebben, dus ook hier moet je goed naar kijken. Een ander belangrijk punt is wat je aan kunt passen. Veel duurdere pedalen als die van Heusinkveld of Simworx blinken uit in hoeveel je aan kunt passen aan jouw wensen.

Echt snelheid winnen met simracen? Koop een set goede pedalen!
Moza Racing CSM pedalen

Denk hierbij niet alleen aan de positie van de pedalen onderling, maar bijvoorbeeld ook aan de hoek waarin de pedalen gemonteerd kunnen worden. De juiste hoek van je pedalen maakt zeker bij langere races een fors verschil tussen pijnlijke enkels en relaxt rondrijden. Dan zijn er nog de rubberen dempers die veel simracepedalen gebruiken. Meestal kan je deze gemakkelijk vervangen voor andere varianten, die meer of minder meegeven. Hierdoor kan je verschillende soorten remmen simuleren en precies dat gevoel vinden dat werkt voor jouw rijstijl.

Het eerste dat je waarschijnlijk opvalt bij een set duurdere pedalen, is dat je veel, maar dan veel meer kracht moet zetten dan bij een goedkoop setje van Logitech of Thrustmaster. Deze remmen noem ik zelf altijd maar doortrapremmen, omdat ze eigenlijk amper weerstand bieden aan je voet. Je trapt zonder enige tegenstand van de beginpositie naar maximaal remmen, wat het moeilijk maakt om te doseren. Door de dempers is er een duidelijker verschil tussen de beginpositie met een beetje speling, en het moment dat je echt druk op de remblokken zet en flink harder moet trappen. Je voelt als het ware de druk toenemen, waardoor je hier ook beter mee kan doseren. Met genoeg oefening wordt de positie van je voet steeds makkelijker te vinden omdat je altijd dezelfde kracht met je spieren uitoefent. Dit spiergeheugen is wat veel simcoureurs de mogelijkheid geeft om rondje na rondje vergelijkbare tijden te rijden.

Lees meer over:
Simracen Pedalen Simrig

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer