Direct Drive, wat is het en waarom is het zo populair onder simracers?

Mark Scholten

Mark Scholten

Direct Drive, wat is het en waarom is het zo populair onder simracers?

Er komt een moment in het leven van iedere simracer dat het tijd is voor een stapje omhoog. Je bent al een paar jaar fanatiek aan het racen, en je oude budget-stuurtje is nu toch wel aan vervanging toe. Of je hebt geld als water en gaat het liefste meteen voor het beste dat er op de markt te vinden is. Dan is de eerste stap die je zet meestal de aanschaf van een betere wheelbase met een mooier stuur om jouw sim-setup compleet te maken.

Wat krijg je terug voor de aanschafprijs van een dure wheelbase?

Daar moet je dus vaak wel flink voor in de buidel tasten, dus de meest gestelde vraag is: wat krijg je hier voor terug als simracer? Het voornaamste verschil zit hem in het detail van de force feedback en de kracht hiervan. Hoe duurder jouw nieuwe wheelbase, hoe sterker de krachten die je via je stuur door krijgt, en hoe groter het detail hiervan. Afhankelijk van het soort wheelbase dat je kiest, in de meeste gevallen een direct drive wheelbase, zal je ook nog merken dat jouw inputs sneller naar de game worden overgezet, doordat je direct op de naaf van de motor stuurt, in plaats van via een lading riemen of tandwielen. Mocht je toch liever het budget iets meer beperken, lees dan zeker ons artikel over de beste betaalbare simsturen.

Gaat het je ook tijdswinst opleveren? Dat valt nog te bezien. In eerste instantie vaak niet, omdat het effect van zo veel krachten die plots zo sterk worden doorgegeven nogal overweldigend kan zijn. Wanneer je echter gewend bent aan een stuur als dit, dan zal je meer gevoel ontwikkelen waar de limiet van je auto ligt. En dan wordt je alsnog langzaam maar zeker sneller. Verwacht echter niet dat je direct na het installeren en instellen van je nieuwe dure wheelbase meteen secondes van je tijden afrijdt, want dat gaat simpelweg niet gebeuren. De grootste winst van een direct drive wheelbase zit hem in de fors verbeterde ervaring, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je echt aan het rijden bent.

Wat is het precies, direct drive?

Je hebt de term als je bekend bent met simracen ongetwijfeld vaker gehoord: Direct Drive. Maar wat houdt dit precies in, en waarom zijn deze sturen zo veel beter dan de betaalbaarder varianten? In het kort kun je het als volgt zien: elke wheelbase, of het nu een Thrustmaster, Logitech, Fanatec, of Simucube is, maakt gebruik van een motor om de krachten te genereren die je in je stuur voelt. Maar de goedkopere sturen doen dit met een veel zwakkere motor, die met behulp van ofwel een systeem met tandwielen, of een systeem met aandrijfriemen de kracht van de motor versterken. Het nadeel hiervan is, dat met elke tussenstap, er net iets meer vertraging in je reactie optreedt, en je daarnaast bent beperkt in je stuurbewegingen door hoever deze riemen of tandwielen je het stuur laten draaien.

Direct Drive, wat is het en waarom is het zo populair onder simracers?
Het binnenwerk van de Fanatec CSL DD

Een Direct Drive wheelbase is in essentie niet veel meer dan een electromotor, waar je direct op de naaf van de motor een stuur monteert. Hierdoor worden jouw stuurbewegingen niet alleen sneller aan de motorsensoren doorgegeven, het zorgt er daarnaast voor dat de krachten die de motor genereert, veel directer bij jouw handen aankomen. Daarnaast heeft zo’n electrische motor geen limiet aan hoe ver deze kan draaien, dus kan je in principe elk soort stuuruitslag simuleren, van racewagens tot vrachtwagens. Er zijn verschillende varianten motoren die worden gebruikt, die onderling iets van elkaar verschillen, maar hier komen we in een later artikel op terug.

Hoe sterk is zo’n Direct Drive motor dan precies? Dat hangt een beetje af van het model dat je aanschaft. De krachten lopen een beetje uiteen van ongeveer 5-10 Nm (Newton-meter) tot maximaal 25 Nm voor de duurste en sterkste wheelbases. Dat valt nog altijd in het niet bij de stuurkracht van bijvoorbeeld een Formule 1 wagen, maar komt bijvoorbeeld al aardig dicht in de buurt van hoe het voelt om een kart of een kleinere racewagen te rijden. Hier moet nog wel het onderscheid worden gemaakt tussen nominale en piekwaardes van de force feedback. De genoemde 25Nm is bijvoorbeeld van de Fanatec DD2, maar dit is de piekwaarde en deze wordt alleen bereikt als je alles maximaal omhoog draait en dan bijvoorbeeld ergens tegenaan rijdt. Gemiddeld blijven de waardes op maximale kracht rond de 20Nm hangen. Wat overigens echt meer dan genoeg is om je een flinke workout te geven, zoek voor de grap maar eens wat maximum torque challenges op van bekende youtubers.

Bij een kracht als deze kan een flinke klap van je stuur genoeg zijn om je pols te breken, dus deze sturen vereisen wel een bepaalde mate van respect bij het gebruik. Voor de volledigheid is het ons nog niet gelukt om echt iets te breken, maar we zijn dan ook voorzichtig met het gebruik en de gekozen instellingen. Het is niet voor niets dat deze wheelbases vaak met een noodstop worden geleverd, voor het geval er iets mis gaat en je meteen de stroom van het stuur af wilt trekken.

Direct Drive, wat is het en waarom is het zo populair onder simracers?
De niet onbelangrijke noodstop voor de Simucube Wheelbases

Waar moet je op letten bij de aanschaf van een Direct Drive wheelbase?

Voordat je op de koopknop bij een van de fabrikanten drukt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:

  • High end wheelbases worden vaak zonder stuur geleverd, dit moet je er dus vaak nog los bijkopen. Hou hier rekening mee in je budget.
  • Compatibiliteit: de meeste Direct Drive wheelbases werken alleen met PC, omdat er voor consoles vaak dure licenties nodig zijn. Er zijn wel opties voor consoles, maar let dus goed op voordat je iets aanschaft.
  • High end wheelbases vereisen flink wat meer gedoe om alles goed in te stellen om de beste prestaties uit je stuur te halen.
  • Voor een wheelbase die zo veel kracht genereert, heb je een hele stevige mount nodig. Een rig of extra stevige wheelmount is geen overbodige luxe. Een tafel voldoet meestal niet, zelfs voor de minder sterke varianten.
  • Niet alle verkrijgbare sturen kan je zomaar op een willekeurige wheelbase gebruiken. Je hebt hier vaak een tussenstuk voor nodig, en bijvoorbeeld bij Fanatec heb je zelfs een apart opzetstuk nodig van 200 euro om niet-Fanatec sturen te kunnen gebruiken.
  • De aanschaf van een dure wheelbase is meestal het begin van het einde, maak maar vast extra ruimte in je huis voor de vele extra stuurtjes en andere toevoegingen die je ongetwijfeld gaat aanschaffen.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer