rFactor 2 lanceert Real Road 2.0 in nieuwe testupdate

Mark Scholten

Mark Scholten

rFactor 2 lanceert Real Road 2.0 in nieuwe testupdate

Vorig jaar besloot Studio 397 om de updates voor rFactor 2 naar een kwartaalschema om te zetten en dit lijkt voorlopig uitstekend te werken. Gisteren is de release client voor de Q3 update van dit jaar verschenen en deze update bevat flink wat uitstekende vernieuwingen.

Nadat we eind vorig jaar werden getrakteerd op een volledig aangepaste UI die beter bij de moderne tijd past, richtte de eerste update van 2022 zich op een nieuwe audio-engine, verbeterde koeling van de motor en remmen, driver labels, dynamisch gegenereerde vonken en een veelgevraagde update voor schakelbescherming. Ook werd het regensysteem volledig onder handen genomen, wat direct lijkt te leiden naar de nieuwe updates die we gisteren te zien kregen.

Dynamisch ontwikkelend wegoppervlak

De Q3 update focust zich op verdere verbeteringen van het wegoppervlak met een update voor het Real Road-systeem die zo groot is, dat ze het Real Road 2.0 durven te noemen. In rFactor 2 wordt de staat van het wegoppervlak dynamisch gegenereerd, of kan dit gedurende de race evolueren. Aan het begin van een raceweekend is de baan nog relatief schoon, maar hoe meer er op wordt gereden, hoe meer grip en rubber je op de baan kan vinden. Met deze nieuwe update wordt een heel scala aa nieuwe factoren meegenomen in deze berekeningen. Naast de baantemperatuur en het effect dat deze op de banden heeft, kun je het effect van het tijdstip waarop je rijdt, de buitentemperatuur, de hoeveelheid verkeer op de baan en zelfs de locatie van het circuit terugzien in de temperatuur van het asfalt. We moeten natuurlijk nog even flink testen voor we weten hoe goed deze nieuwe feature echt is, maar voorlopig biedt dit heel interessante kansen voor simracers die hun ervaring graag zo realistisch mogelijk maken. Vooral voor endurance racing kan het veranderen van baantemperaturen tijdens de race een enorm verschil maken voor zaken als bandenkeuze en hoe agressief je op de baan rijdt.

Verbeterde ABS en TC

Ook de electronische ondersteuning is na de shift protection vorige maand aan de beurt voor verbeteringen. Tractiecontrole en ABS hebben een flinke update gekregen, compleet met nieuwe opties die je ook in de echte racerij terugvindt. Allereerst is de ABS flink onder handen genomen om betere feedback te geven aan de coureur, maar ook om realistischer te reageren terwijl je aan het rijden bent. Elke band wordt nu individueel aangestuurd door het systeem, waardoor onder hevig remmen elk wiel dat blokkeert los van de rest kan worden vrijgelaten om weer te rollen en zodra de grip terug is weer te laten remmen. Eerder gold dit voor alle banden tegelijk, wat nogal eens tot onrealistisch gedrag tijdens het remmen kon leiden. Ook de force feedback is dus onder handen genomen, dus hou er rekening mee tijdens het remmen dat je ineens nieuwe krachten in je stuur kunt voelen.

De tractiecontrole heeft nu drie verschillende waardes die je aan kunt passen. Onboard TC is nog altijd de hoofdfunctie, waarmee je de algemene instellingen bediend. Voor specifieke auto’s (in deze vroege testversie alleen op een speciale McLaren Senna GTR beschikbaar, maar later voor meer wagens) zijn er twee nieuwe knoppen om mee te spelen, te weten: Power Cut TC en Slip Angle TC. De eerste functie bepaalt hoeveel van je motorkracht wordt afgeknepen zodra de tractiecontrole aanslaat, hoe hoger de waarde, hoe meer je motor wordt afgeknepen. De Slip Angle TC feature laat je bepalen hoeveel je kunt glijden voordat de tractiecontrole aanslaat. Hoe hoger deze waarde, hoe sneller de tractiecontrole ingrijpt. De wagens die deze nieuwe features ondersteunen krijgen ook updates voor hun dashboards met extra indicatorlampjes voor ABS en TC.

rFactor 2 lanceert Real Road 2.0 in nieuwe testupdate

Binnen de lijntjes kleuren

Iedereen die wel eens een sim- of racegame speelt weet dat men het vaak niet al te nauw neemt met de track limits. Deze Q3 update voor rFactor 2 moet hier een eind aan maken door hun track limits systeem volledig om te gooien. Allereerst zijn er nu drie settings voor de track limits die je in singleplayer en multiplayer servers kunt toepassen. De nieuwe settings zijn ‘None’, ‘Default’ en ‘Strict’, die enigszins doen wat je er van verwacht. In trainingen en kwalificaties kan het systeem je nu rondetijden afnemen en zelfs een aankomende rondetijd schrappen als het systeem het idee heeft dat je door een track cut tijd hebt gewonnen op start-finish. Tijdens de race krijg je nu penalty punten als je buiten de lijntjes kleurt, die afhankelijk zijn van hoe veel tijd je hebt gewonnen met je actie. Krijg je te veel punten, dan volgt een drive-through. Wanneer je in een enkel incident meer dan drie volle penaltypunten uitgedeeld krijgt, krijg je er meteen een drive-through bovenop. Uiteraard kunnen deze waardes ook worden aangepast.

Voor wie het echt te bont maakt zijn zelfs stop-go straffen beschikbaar, maar je kunt ook voorkomen dat je een penalty krijgt door tijdig eventuele gewonnen plekken of tijd weer in te leveren. Hiervoor is een nieuw vakje in de interface toegevoegd, waar je onder andere kunt zien hoeveel tijd je hebt om langzamer te rijden om te voorkomen dat je een penalty krijgt. Het systeem negeert uiteraard auto’s die buiten de baan zijn, uitzonderlijk langzaam rijden, in de pitstraat staan of een DNF hebben. Ook worden zaken als wallriding, inhalen terwijl er een vlag hangt, tegen het verkeer inrijden en het overschrijden van de pitlijn accurater herkend en bestraft in deze nieuwe update.

Extra veertje

Als laatste is er nog een nieuw onderdeel aan de vering toegevoegd, wat op dit moment alleen te testen is in de Porsche Cup car, die een speciale testversie in deze vroege build heeft gekregen. Deze Tender spring kan worden gebruikt om de reactie van je volledige vering aan te passen. Het is een soort extra veer, die bovenop de normale vering iets extra demping toevoegt. Wanneer deze zachte veer volledig is ingedrukt, neemt de normale vering het over. Deze tender spring is ook wel bekend onder de noemer ‘helper spring’ en deze wordt in de komende tijd verder uitgerold naar wagens die deze optie in het echt ook hebben.

De nieuwe release candidate kun je vinden onder het beta-tabje in je Steam library bij rFactor 2. Let wel op: je kunt niet deelnemen aan de online races vanaf deze versie, in ieder geval tot de update wordt overgezet naar de hoofdbuild. Dit zal waarschijnlijk ergens eind augustus gebeuren, wanneer we ook te horen krijgen welke nieuwe content we allemaal kunnen verwachten in de Q3 content update.

Lees meer over:
Simracen rFactor 2 Studio 397

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer