Een nieuw jaar betekent natuurlijk ook een nieuwe editie van de officiële Formule 1 game. In F1 2022 zijn een aantal langverwachte updates doorgevoerd, en de devs bij Codemasters hebben absoluut niet stilgezeten het afgelopen jaar. Nieuwe wagens, nieuwe regels, een nieuwe baan met Miami en natuurlijk de sprintrace kwalificaties. Als kersje op de taart hebben we de langverwachte VR implementatie waar fans al jaren om schreeuwen.
Waar we vorig jaar met Brake Point een kijkje kregen in het leven van een coureur binnen de paddock, brengt F1 2022 ons F1 Life. Eigenlijk voelt dit als de minst interessante feature van deze jaarlijkse update, omdat het eigenlijk weinig met de echte Formule 1 van doen heeft.
Je
krijgt een eigen woning toegewezen die je kunt inrichten met een
redelijke verzameling meubels en ander decor. Deze mag je uiteraard met de Pitpoints aanschaffen, die ook los te koop zijn. Dit voelt een beetje als een moetje om microtransacties in het spel te kunnen verwerken en dat is gewoon jammer. Zes plekken zijn
gereserveerd voor de nieuwe supercars die je gelukkig redelijk snel
vrijspeelt. Je kunt andere spelers jouw huisje laten bezoeken om je
overwinningen en unlocks te laten zien, en multiplayer games lanceren met de mensen die in je huis aanwezig zijn.
Formule 2 is uiteraard ook aanwezig, en geeft altijd een leuke intro aan de F1 carriere die erop volgt. De auto’s besturen prima, het is alleen even wachten op de patch om alles te updaten naar de meest actuele statistieken en coureurs. Verder is deze mode precies hetzelfde als vorig jaar.
Dit zijn de echte vernieuwingen
Een stuk interessanter zijn de nieuwe updates aan de wagens, de circuits en de physics. De vernieuwde Formule 1 bolides
zijn gevoeliger voor overstuur en vooral
de assists lijken onder handen te zijn genomen. Traction control
heeft flinke invloed op de snelheid van je wagen in ruil voor
stabiliteit wanneer je de bocht uit accelereert. Wanneer je deze
uitzet moet nu echt super precies met je gaspedaal werken om niet
elke andere bocht achterstevoren te eindigen. Aan de andere kant
levert de snelheidswinst je zomaar een seconde of meer per ronde op,
dus het loont nu echt om goed te leren rijden voor de snelste tijden.
Er is een duidelijker verschil tussen koude en warme banden en het
opwarmen hiervan verloopt ook merkbaar anders dan vorig jaar.
De updates aan de circuits van Barcelona, Abu Dhabi en vooral Australië zijn uitstekend. Deze laatste is volledig onder handen genomen met vernieuwde LIDAR data, waarbij het circuit vanuit de lucht met lasers wordt gescand voor een supernauwkeurige weergave. Hoogteverschillen zijn beter merkbaar en elk detail in het wegoppervlak is te voelen in je stuur.
Voor de spelers die iets minder aan het simulatie gedeelte hechten kun je de pit stops, formation laps en rondjes achter de safety car nu in Broadcast modus bekijken. Zo hoef je deze onderdelen niet zelf uit te voeren en kun je genieten van mooie camerabeelden terwijl de AI het stuur voor je overneemt. In Immersive mode hou je hier zelf de controle over, wat tijdens races een leuk tactisch element toevoegt.
Samen door de campaign
Uiteraard zitten de normale campaign en co-op weer gewoon in de game. Je kunt de seizoenen spelen met een focus op alleen de races zelf, of met alle team-management functies in de My Team modus. De normale seizoenen zijn ook in co-op speelbaar en dat werkt nog altijd prima. Het is leuk om met een maat volledige seizoenen te kunnen rijden. Je kunt nu kiezen voor drie verschillende startpunten van je career. Dit heeft invloed op je ontwikkelingsbudget en hoe je auto zich in de eerste seizoenen ontwikkelt. Nog altijd kun je tien seizoenen racen, maar verandert er in die tijd niet veel aan het kampioenschap. In een sport waarin elke zoveel jaar de regels volledig op de schop gaan, zou Codemasters er best aan mogen denken om dit ook mee te nemen.
Opvallende toevoeging zijn de supercar challenges die je voor enkele races tegen komt. Dit lijkt zo weinig directe link met de F1 te hebben dat deze modus volledig buiten de rest van de game valt. Het lijkt puur een excuus om de supercars die je in F1 Life koopt in te zetten in drift- of minimumsnelheids-challenges. De wagens zelf besturen redelijk, maar het voelt allemaal nogal arcade-achtig aan. Het blijft een raar idee om deze wagens in een simulator voor open-wheel racen op te voeren. De wagens zien er verder wel uitzonderlijk gedetailleerd uit, en zeker in VR is het heerlijk om echt in deze droomauto’s te zitten en het detail van de interieurs te kunnen bekijken.
Eindelijk racen in Virtual Reality
En dan is er natuurlijk de langverwachte VR update. Fans schreeuwen al jaren om de mogelijkheid om in virtual reality te racen en nu is het eindelijk zo ver. Je kan je volledig onderdompelen in de wereld van de Formule 1 als nooit tevoren. En de eerste indruk is zeker positief. Codemasters heeft duidelijk werk gemaakt van deze functie, met uitgebreide opties om de game goed draaiend te krijgen. VR is nog altijd behoorlijk zwaar voor de meeste systemen, zeker als je een high-end headset hebt die op hoge resolutie en refreshrates van 90Hz draait. De meeste VR-gebruikers zijn er wel aan gewend om game flink te moeten downtunen om alles goed draaiende te krijgen en gelukkig zijn er genoeg opties om dat voor elkaar te krijgen.
De ervaring tijdens het racen in VR is werkelijk uitstekend. De interface tijdens races is minimaal, waardoor je als nooit tevoren wordt ondergedompeld in de wereld van F1. Je kunt F1 2022 volledig in VR spelen, maar er is helaas geen optie om zonder headset de menu's te bedienen. Dit geeft zowel voor- als nadelen. In een warme zomer als deze zou je het liefste de zware VR bril zo min mogelijk op hebben. Aan de andere kant draagt het wel bij aan de immersie. Er zitten nog wat kleine issues in de VR implementatie, maar deze zijn hopelijk snel te fiksen met een patch.
Online lijkt er niet al te veel zijn veranderd aan F1 2022. Dit betekent dat je nog altijd prima online kunt racen met vrienden, maar dat de bugs die de serie al een aantal jaar plagen nog altijd niet zijn opgelost. Dit is best zonde, want het is nog altijd frustrerend als iemand die niet tijdig een game joint er voor zorgt dat de hele lobby blijft haken. Hopelijk kunnen we in een volgende editie echt verbetering op dit front verwachten.
Audiovisueel nog altijd dik in orde
De audio is door Codemasters volledig onder handen genomen, wat niet altijd merkbaar is. Ja, er is een soundtrack met gelicenseerde tracks toegevoegd, maar dit zorgt vooral voor meer sfeer in de menu’s. Er is verder flink aandacht gegeven aan positionele audio, waardoor je tijdens het racen meer details meekrijgt wat er om je heen gebeurt. Nog niet alles werkte in de vroege reviewversie goed, maar inmiddels zou de day 1 patch veel problemen moeten hebben opgelost.
Grafisch zijn de F1 games altijd uitstekend en F1 2022 is zeker geen uitzondering. Er is ondersteuning voor raytracing, DLSS, AMD’s FSR (nog geen FSR 2.0, hopelijk komt deze feature ook nog) en er zit behoorlijk veel ruimte ingebouwd om de game zo aan te passen dat alles op de meeste systemen prima draait en er nog goed uit ziet ook. Zeker in de nieuwe VR toevoeging is dat enorm belangrijk en het is fijn om te zien dat Codemasters hier genoeg aandacht voor heeft gehad.
F1 2022 werkt met de meeste stuurtjes die op de markt zijn, en de ondersteuning lijkt iets te zijn verbeterd ten opzichte van de vorige editie. Met een Direct Drive stuur is de ervaring nog altijd geweldig, maar eigenlijk is elk stuur prima geschikt. Thrustmaster heeft bijvoorbeeld een aantal uitstekende Formule 1 rims voor die werken op de meeste Thrustmaster wheelbases.
Conclusie
Al met al is F1 2022 nog altijd de beste plek voor fans van de koningsklasse van de motorsport om op de bank hun favoriete sport te beoefenen. Het is jammer dat niet alle staande problemen zijn opgelost zoals met de online lobbies. F1 Life voelt niet alsof het echt wat toevoegt, behalve de mogelijkheid om microtransacties aan te bieden. VR is wel een geweldige nieuwe ervaring, maar jammer genoeg zijn er nog altijd maar weinig mensen die een dure headset in huis hebben. De nieuwe wagens en updates aan de banden en tracks zijn gelukkig ook zeer de moeite, maar stiekem hadden we meer gehoopt voor dit jaar.
F1 2022 verschijnt in een standard edition en een Champions Edition, waarbij de laatste een lading extra pitpoints bevat, toegang geeft tot een New Era Content pack, een starterspakket met items voor F1 Life en een drietal icons voor in de My Team Modus (Jacques Villeneuve, Mark Webber and Nico Hülkenberg) en de Mercedes-AMG GT Black Series Safety Car en Aston Martin Vantage Safety Car voor gebruik in de Time Trail modus.
Wil je zelf aan de slag met F1 22? Dan kun je deze aanschaffen via bol.com.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties