MOZA Racing kondigt MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT racestuur aan

Mark Scholten

Mark Scholten

MOZA Racing kondigt MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT racestuur aan

MOZA Racing heeft de afgelopen maanden uitzonderlijk snel een goede naam voor zichzelf gemaakt. De producent van simracehardware heeft met de release van hun R5, R9, R16 en R21 Direct Drive wheelbases bewezen betaalbare en kwalitatief goede spullen af te leveren, en je leest en hoort dan ook steeds meer over deze nieuwe speler op de simracemarkt. Nu is het tijd voor een nieuwe toevoeging aan de lineup en dat wordt de MOZA R12, en hun nieuwe MOZA KS GT racestuur.

MOZA Racing kondigt MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT racestuur aan
De nieuwe MOZA R12 wheelbase en het nieuwe MOZA KS GT Racing Wheel

Zoals de naam al suggereert is de MOZA R12 een wheelbase met 12 Nm trekkracht, die wordt gegenereerd door een servomotor waar je stuur direct op zit aangesloten voor de allerbeste ervaring die je kunt krijgen zonder echt in een racewagen te stappen. De servomotor is dezelfde als in de R21, maar het uiterlijk van de R12 wheelbase is redelijk vergelijkbaar met de eerder verschenen R5 en R9 en doet qua kracht net iets onder voor de R16. Door deze sterkere motor te gebruiken moeten eventuele problemen als vibraties tijdens het sturen en de kleine hobbeltjes die je soms kan voelen bij iets minder sterke motoren voorkomen. De R12 maakt daarnaast gebruik van het nieuwste algoritme van MOZA om force feedback te filteren, waardoor het gevoel in het stuur beter is dan ooit tevoren.

De aansluiting op je stuur gaat via een door MOZA ontworpen ‘slip ring’, die getest is op meer dan 5 miljoen draaibewegingen. Deze moet zorgen voor extreme stabiliteit in je stuur (geen flex dus) en de beste ondersteuning bieden voor het vrij kunnen bewegen van je Direct Drive stuur, wat bijvoorbeeld voor Trucksimulaties een prettige feature is. Net als de andere MOZA wheelbases bevat de R12 een systeem om de temperatuur van de motor en onderdelen in de gaten te houden, zodat de prestaties in elke omgeving stabiel blijven.

MOZA Racing kondigt MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT racestuur aan
De MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT Racing wheel in actie

Via de MOZA Pit House Control Suite kan je alles aan je wheelbase zelf instellen en krijg je duidelijke feedback over welke setting precies welk effect heeft op je stuur, zodat je precies de goede instellingen voor elke sim kunt vinden. Ook kan je direct vanuit de software je favoriete sims lanceren en de software telemetrie direct uit de game laten verzamelen, zodat je ook de lampjes op je stuur kunt gebruiken met elke titel.

In mijn persoonlijke ervaring is 12Nm meer dan genoeg kracht om alle krachten op je wagen prima te kunnen voelen, dus deze wheelbase lijkt precies op de sweetspot te liggen van wat nog leuk is om mee te rijden.

Het nieuwe MOZA KS stuurwiel doet qua vorm en vlinderontwerp meteen bekend aan, dus iedereen die regelmatig in GT wagens racet zal hier snel mee aan de slag kunnen. Het stuur is 300mm breed, bevat RPM ledjes en wordt geleverd met een MOZA Quick Release om het makkelijk te kunnen aansluiten en verwisselen op elke MOZA wheelbase.

MOZA Racing kondigt MOZA R12 wheelbase en MOZA KS GT racestuur aan
De programeerbare lampjes op het MOZA KS GT Racing Wheel

Het stuur is ontworpen met carbon middenstuk en een speciaal polymeer voor de handvatten, zodat deze zo min mogelijk slijten en goede grip bieden. De 10 knoppen op het stuur zijn uiteraard te programmeren en hebben allemaal verlichting die je zelf kunt instellen om het stuur helemaal te personaliseren naar jouw wensen. Ook zitten er drie draaiknoppen op het stuur en twee joysticks om je alle controleopties te bieden die je kunt wensen. Aan de achterzijde vindt je twee magnetische shifter paddles die zijn voorzien van Hall sensoren voor maximale precisie.

De nieuwe MOZA R12 Direct Drive wheelbase is vanaf nu te bestellen via de website van MOZA Racing voor 649 Euro. Het MOZA KS GT stuur kost 309 Euro. Voor alle prijzen en wheelbases kun je uiteraard terecht op de website van MOZA Racing.

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer