Cammus komt met supergoedkoop Cammus C5 Direct Drive stuur

Mark Scholten

Mark Scholten

Cammus komt met supergoedkoop Cammus C5 Direct Drive stuur

Chinese racehardwarefabrikant Cammus heeft een nieuwe budget Direct Drive ‘wheelbase’ aangekondigd met de CAMMUS C5. Voor ongeveer 250 Euro haal je een Direct Drive in huis met een flinke lading knoppen, makkelijke montage en eigenlijk alles dat je als beginnende simracer nodig hebt! Daarnaast is dit stuur nog eens uitzonderlijk compact en ziet het er absoluut uniek uit.

Direct Drive heeft de afgelopen paar jaar de stap gemaakt naar mainstream simrace-setups. De techniek wordt steeds betaalbaarder, maar Cammus doet daar met de C5 nog een schepje bovenop. Voor de prijs van een riem- of kettingaangedreven wheelbase, haal je met de C5 een echte Direct Drive in huis. En het is een opvallend apparaat, want een echte wheelbase kan je het ook niet noemen. Sterker nog, de Cammus C5 lijkt niet veel meer te zijn dan een stuur met een montagepunt. De motor voor de force feedback lijkt volledig in het stuur te zijn weggewerkt, wat dit stuur kleiner maakt dan alles dat op dit moment op de markt verkrijgbaar is.

Er is nog niet heel veel bekend gemaakt over de C5, behalve dat de motor in de baisis 5Nm moet genereren met een piekkracht van 6-7NM, waarmee deze ‘wheelbase’ vergelijkbaar of zelfs iets beter presteert als de duurdere concurrentie. Doordat de motor in het stuur is ingebouwd, is de stuurunit uitzonderlijk dik, en zie je ook een opvallend dikke button box in het midden van het D-vormige stuur terug. Opvallend detail is dat dit stuur is voorzien van de klassieke PlayStation knoppenlayout, maar er is nog niets bekend of we dit stuur ook op consoles kunnen gaan gebruiken.

De nieuwe Cammus C5
De nieuwe Cammus C5

De button box heeft maar liefst 28 knoppen (inclusief de paddle shifters) die te programmeren zijn, waaronder drie draaiknoppen om zaken als Traction Control, ABS en Brake Balance te kunnen instellen. Aan de achterkant vindt je een stroomaansluiting, USB 2 poort en een wat kwetsbaar uitziend connectortje voor de kleine ventilator die je op de wheelmount terugvindt. Gezien de opbouw van dit stuur, met de motor in het stuur zelf gebouwd, kan je vermoedelijk geen nieuwe stuurtjes kopen voor dit systeem. Er is echter nog geen duidelijkheid vanuit Cammus zelf hierover.

Wat denken jullie van dit bijzondere Direct Drive stuur? Cammus heeft in ieder geval gezorgd dat de prijs zodanig laag ligt dat de concurrentie hier ongetwijfeld niet blij mee is, maar we moeten nog zien hoe dit stuur in de werkelijke wereld presteert. Voorlopig ziet dit eruit als de ultieme oplossing voor beginnende simracers en is er vanaf nu geen enkele reden meer om niet voor een Direct Drive stuur te kiezen. Met een prijs tussen de 250 en 300 Dollar (die ongetwijfeld zo naar Euro’s wordt omgezet) kan je oude G29 in ieder geval de kast in.

Lees meer over:
Simracen Simrig Direct Drive

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer