rFactor 2 brengt langverwachte AI fixes in nieuwe release candidate

Mark Scholten

Mark Scholten

rFactor 2 brengt langverwachte AI fixes in nieuwe release candidate

Sinds Studio 397 is overgestapt op een kwartaalcyclus voor het uitbrengen van nieuwe content, is er heel wat veranderd aan rFactor 2. Afgelopen dinsdag verscheen de nieuwe release client, een vroege versie om de aankomende veranderingen in de Q4 patch te testen, en opnieuw worden de fans getrakteerd op een aantal langverwachte aanpassingen.

Eindelijk een fix voor de AI pedaalinputs

Laten we meteen met de grootste wijziging beginnen: de AI updates. Simracers die vooral in singleplayer tegen de AI racen klagen al jaren steen en been dat deze virtuele racers raar gedrag vertonen. Vooral tijdens het remmen en in de bochten is de AI heel wisselvallig. Er wordt constant gewisseld van remmen naar gas in hele kleine hoeveelheden, waardoor het niet heel prettig rijden is voor een menselijke coureur die gewoon geleidelijk overgaat van remmen naar gas geven zodra hij of zij de apex voorbij is. Dit probleem bestaat al een jaar of vier in de sim, dus het is fijn om te zien dat dit eindelijk is opgelost.

De onderliggende code van de engine physics is volledig omgeschreven. Dit betekent niet direct dat er wat veranderd, maar dit is een belangrijke aanpassing om de game in de toekomst makkelijker te kunnen bijwerken. Beter leesbare en compactere code zorgt voor minder belasting van de CPU die dit allemaal moet berekenen en maakt het makkelijker de code aan te passen wanneer er bijvoorbeeld hybride motoren moeten worden toegevoegd. Hadden we al vermeld dat er een Formule 1 cafe is geopend in Londen waarbij er plots officiële Formule 1 wagens van het huidige seizoen te rijden zijn? Deze hybride wagens zouden niet mogelijk moeten zijn in rFactor 2, dus de kans bestaat dat hier eindelijk verandering in komt.

De aankondiging voor de F1 Arcade in Londen

Ook niet onbelangrijk is de mogelijkheid om de game nu af te sluiten met Alt-F4 en X. Bij het joinen van servers, bijvoorbeeld via de recent geintroduceerde Low Fuel Motorsport implementatie, wilde de game nog wel eens vastlopen. Nu kan je met een druk op de genoemde knoppen zelf de sim gemakkelijk afsluiten en snel weer rejoinen. Zo hoef je hopelijk geen race starts meer te missen omdat je aan het knoeien bent om de sim af te sluiten en weer op te starten.

Knipperen met je lichten in multiclass races

Ook een veelgevraagde feature is de headlight pulse. Een vaste knop om met je lichten te knipperen om aan te geven aan andere racers dat je eraan komt en ze in wil halen. Na de fixes aan de koplampen in de vorige release, is hier nu ook een aparte knop voor ingesteld. Wanneer je erop drukt flitsen je koplampen vier keer kort achter elkaar, waarna ze hun vorige staat weer innemen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je plots een penalty krijgt omdat je lampen uit staan na een rondje flitsen.

Ook de culling van de koplampen is verbeterd, wat hopelijk verbeterde prestaties biedt in nachtelijke omstandigheden. Culling wil zeggen dat deze koplampen niet meer worden gerendered als je ze niet kan zien, waardoor ze minder van je computer vereisen.

De in de vorige patch geïntroduceerde track limits zijn verbeterd. Er is een nieuwe ‘relaxed track limits’ variant toegevoegd, zodat je niet al te zwaar wordt bestraft als je een paar keer over het randje gaat. Voor de VR fanaten zoals ondergetekende is ook de belichting in VR aangepast, op enkele tracks was dit erg storend, dus dit is een fijne fix.

Naast deze grotere aanpassingen zit er een forse lading andere updates en fixes in deze nieuwe release candidate. Je kunt de volledige lijst hier vinden. De updates worden bij de release van de grote kwartaalupdate overgezet naar de live versie van rFactor 2, nadat de kinderziektes er bij deze testversie uit zijn gehaald. Naast deze wijzigingen kunnen we natuurlijk ook weer nieuwe wagens en banen verwachten. Al bevestigd is Bahrein International Circuit, maar de verwachting is dat er nog een circuit en een aantal nieuwe wagens aankomen. Mogelijk een moderne variant van de in de vorige update geintroduceerde Mini Cooper en waarschijnlijk ook een paar nieuwe BTCC wagens. Er wordt druk gespeculeerd over de eerste hybride auto in rFactor 2, maar voorlopig blijft dat nog een gerucht. Over een paar weken weten we meer!

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer