Er komt een moment in het leven van iedere simracer dat het tijd is voor een stapje omhoog. Je bent al een paar jaar fanatiek aan het racen, en je oude budget-stuurtje is nu toch wel aan vervanging toe. Of je hebt geld als water en gaat het liefste meteen voor het beste dat er op de markt te vinden is. Dan is de eerste stap die je zet meestal de aanschaf van een betere wheelbase met een mooier stuur om jouw sim-setup compleet te maken.
Daar moet je dus vaak wel flink voor in de buidel tasten, dus de meest gestelde vraag is: wat krijg je hier voor terug als simracer? Het voornaamste verschil zit hem in het detail van de force feedback en de kracht hiervan. Hoe duurder jouw nieuwe wheelbase, hoe sterker de krachten die je via je stuur door krijgt, en hoe groter het detail hiervan. Afhankelijk van het soort wheelbase dat je kiest, in de meeste gevallen een direct drive wheelbase, zal je ook nog merken dat jouw inputs sneller naar de game worden overgezet, doordat je direct op de naaf van de motor stuurt, in plaats van via een lading riemen of tandwielen. Mocht je toch liever het budget iets meer beperken, lees dan zeker ons artikel over de beste betaalbare simsturen.
Gaat het je ook tijdswinst opleveren? Dat valt nog te bezien. In eerste instantie vaak niet, omdat het effect van zo veel krachten die plots zo sterk worden doorgegeven nogal overweldigend kan zijn. Wanneer je echter gewend bent aan een stuur als dit, dan zal je meer gevoel ontwikkelen waar de limiet van je auto ligt. En dan wordt je alsnog langzaam maar zeker sneller. Verwacht echter niet dat je direct na het installeren en instellen van je nieuwe dure wheelbase meteen secondes van je tijden afrijdt, want dat gaat simpelweg niet gebeuren. De grootste winst van een direct drive wheelbase zit hem in de fors verbeterde ervaring, waardoor je nog meer het gevoel hebt dat je echt aan het rijden bent.
Je hebt de term als je bekend bent met simracen ongetwijfeld vaker gehoord: Direct Drive. Maar wat houdt dit precies in, en waarom zijn deze sturen zo veel beter dan de betaalbaarder varianten? In het kort kun je het als volgt zien: elke wheelbase, of het nu een Thrustmaster, Logitech, Fanatec, of Simucube is, maakt gebruik van een motor om de krachten te genereren die je in je stuur voelt. Maar de goedkopere sturen doen dit met een veel zwakkere motor, die met behulp van ofwel een systeem met tandwielen, of een systeem met aandrijfriemen de kracht van de motor versterken. Het nadeel hiervan is, dat met elke tussenstap, er net iets meer vertraging in je reactie optreedt, en je daarnaast bent beperkt in je stuurbewegingen door hoever deze riemen of tandwielen je het stuur laten draaien.
Het binnenwerk van de Fanatec CSL DD
Een Direct Drive wheelbase is in essentie niet veel meer dan een electromotor, waar je direct op de naaf van de motor een stuur monteert. Hierdoor worden jouw stuurbewegingen niet alleen sneller aan de motorsensoren doorgegeven, het zorgt er daarnaast voor dat de krachten die de motor genereert, veel directer bij jouw handen aankomen. Daarnaast heeft zo’n electrische motor geen limiet aan hoe ver deze kan draaien, dus kan je in principe elk soort stuuruitslag simuleren, van racewagens tot vrachtwagens. Er zijn verschillende varianten motoren die worden gebruikt, die onderling iets van elkaar verschillen, maar hier komen we in een later artikel op terug.
Hoe sterk is zo’n Direct Drive motor dan precies? Dat hangt een beetje af van het model dat je aanschaft. De krachten lopen een beetje uiteen van ongeveer 5-10 Nm (Newton-meter) tot maximaal 25 Nm voor de duurste en sterkste wheelbases. Dat valt nog altijd in het niet bij de stuurkracht van bijvoorbeeld een Formule 1 wagen, maar komt bijvoorbeeld al aardig dicht in de buurt van hoe het voelt om een kart of een kleinere racewagen te rijden. Hier moet nog wel het onderscheid worden gemaakt tussen nominale en piekwaardes van de force feedback. De genoemde 25Nm is bijvoorbeeld van de Fanatec DD2, maar dit is de piekwaarde en deze wordt alleen bereikt als je alles maximaal omhoog draait en dan bijvoorbeeld ergens tegenaan rijdt. Gemiddeld blijven de waardes op maximale kracht rond de 20Nm hangen. Wat overigens echt meer dan genoeg is om je een flinke workout te geven, zoek voor de grap maar eens wat maximum torque challenges op van bekende youtubers.
Bij een kracht als deze kan een flinke klap van je stuur genoeg zijn om je pols te breken, dus deze sturen vereisen wel een bepaalde mate van respect bij het gebruik. Voor de volledigheid is het ons nog niet gelukt om echt iets te breken, maar we zijn dan ook voorzichtig met het gebruik en de gekozen instellingen. Het is niet voor niets dat deze wheelbases vaak met een noodstop worden geleverd, voor het geval er iets mis gaat en je meteen de stroom van het stuur af wilt trekken.
De niet onbelangrijke noodstop voor de Simucube Wheelbases
Voordat je op de koopknop bij een van de fabrikanten drukt, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden:
Lees het artikel op de mobiele website