F1 Esports competities in de ban van valsspelers en griphacks

Mark Scholten

Mark Scholten

F1 Esports competities in de ban van valsspelers en griphacks

Cheaters zijn van alle tijden, maar meestal blijven de officiële competities dit soort praktijken gelukkig bespaard. Het lijkt in de Formule 1 games echter vaker voor te komen. Eind januari werd er al een speler gepakt op het gebruiken van externe programma’s om meer grip te krijgen. Inmiddels gonst het van de geruchten dat er meer valsspelers actief zijn in de Formule 1 games, en gisteravond viel een van de esporters van het Williams Esports door de mand toen hij per ongeluk tijdens een stream van de PSGL (Premier Sim Gaming Leagues) meer liet zien dan alleen de ingame beelden.

Tijdens het livestreamen opende Williams Esports coureur Alvaro Carreton per ongeluk een windows explorer venster met een map die vol staat met griphacks en cheatengine. Hij sluit het venster uiteraard snel maar heeft door dat hij een forse fout heeft gemaakt. Deze actie is nog eens extra opvallend omdat Carreton zich meermalen heeft uitgesproken tegen het cheatgedrag dat de F1 games plaagt. Williams Esports lag afgelopen maand al onder vuur nadat een van hun coureurs tijdens de iRacing Daytona 24h zich kwalificeerde door een deel van de baan af te snijden. Dit team krijgt terecht veel kritiek voor de druk die het op zijn coureurs legt, maar of dit ze ook aanzet tot cheaten is niet bekend.

Het nadeel van dit gedrag is dat alle tijden die door de echt snelle coureurs worden gezet automatisch verdacht worden. Er zijn al flink wat beschuldigingen geuit naar een van de coureurs die de afgelopen tijd veel league winsten op zijn naam wist te schrijven. Gezien hier niets van is bewezen zullen we de naam van deze coureur buiten dit artikel houden, maar alleen al het feit dat zijn tijden nu met een schuin oog worden bekeken is niet goed voor online league races.

screenshot: Reddit
screenshot: Reddit

Cheaten is een punt van frustratie voor veel organisatoren, onder andere van de PSGL competitie. Connor McDonagh, verantwoordelijk voor de populaire league liet eerder aan Sim Racing Unlimited weten dat "de community een crisispunt bereikt. Coureurs zijn al gedesillusioneerd met veel aspecten van de game voor een heel scala aan redenen, maar dit heeft alles nog tien keer erger gemaakt. We hebben al twee coureurs moeten verbannen wegens valsspelen en ik ben er zeker van dat er meer coureurs cheats gebruiken. Door het ontbreken van anti-cheat in het spel is het echter onmogelijk voor ons om te bepalen of deze plots opvallend snelle coureurs ook valsspelen."

Voorlopig is nog onbekend wat voor actie er wordt ondernomen tegen de coureur in kwestie, maar misschien wel belangrijker is wat voor actie EA en Codemasters tegen de cheaters ondernemen. EA titels zijn wegens hun populariteit een welkom doelwit voor makers van cheats, die door de grote spelersaantallen hun programma’s goed kunnen verkopen. Of het nu Battlefield of Formule 1 is, cheaten in online games wordt niemand beter van, maar het blijft een probleem. Zelfs de inzet van speciale software om cheaten tegen te gaan lijkt niet te helpen, dus het is maar de vraag of EA en Codemasters dit probleem echt uit kunnen bannen. Veel verantwoordelijkheid komt dan te liggen bij de coureurs en esports teams zelf, en de afgelopen periode heeft helaas bewezen dat niet alle coureurs met deze verantwoordelijkheid om kunnen gaan.

In onze review van F1 2022 merkten we op dat de game op veel fronten was aangepakt, maar dat er ook nog altijd heel veel problemen niet zijn erkend door Codemasters en EA. Online heeft nog veel last van bugs en ondanks de leuke toevoeging van virtual reality is de game nog verre van perfect. Desondanks blijft het een van de betere titels om plaats te nemen in de wagens van de koningsklasse van de motorsport.

We zijn benieuwd wat jullie vinden van dit valsspelen en wat de mogelijke oplossing kan zijn. Is er een oplossing voor dit probleem mogelijk, of is cheaten van alle tijden? Ligt de verantwoordelijkheid om het te voorkomen bij de ontwikkelaars of de coureurs en teams?

Lees meer over:
Formule 1 F1 2022 Simracen

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer