Rennsport gesloten beta maakt een uitstekende eerste indruk

| door Mark Scholten

Rennsport weet de tongen onder simracers flink los te maken, dus ik was enorm benieuwd hoe deze nieuwe simulator nou eigenlijk aanvoelt. Gelukkig vielen vorige week onze beta invites in de mailbox, dus heb ik de afgelopen week de Rennsport beta eens flink onder handen genomen. De eerste indrukken van deze nieuwe simulator beloven heel wat goeds.

Lees ook

De beta van Rennsport liet lang op zich wachten. Competition Company GmbH besloot om hun uitstekende esports format voorrang te geven en gaf de deelnemers aan de ESL R1 esports competitie als eerste toegang, resulterend in een van de beste esportsfinales die we ooit hebben gezien. De verwachtingen zijn dan ook torenhoog voor de eerste beta waar de gemiddelde simracer ook een kans maakt op deelname. Onze eerste indruk is dat Rennsport deze verwachtingen niet allemaal waarmaakt, maar wel heel goed op weg is om een uitstekende simulator te worden.

Spa ziet er geweldig uit

Physics prima op orde

Allereerst en misschien wel het belangrijkste is hoe de auto’s zich gedragen. Doordat de beta beperkt is tot GT3’s zijn deze indrukken nog wat beperkt. Aan de andere kant is dit de meest populaire klasse in de meeste simulatoren, dus is er vergelijkingsmateriaal genoeg. In de beta vinden we de Audi, BMW, Mercedes en Porsche GT3’s, elk met hun karakteristieke eigenschappen volledig intact. De Audi is merkbaar zwaar, maar heeft een enorme bak paardekrachten, de Porsche is juist enorm wendbaar en vereist heel wat stuur- en remkunst om snel en veilig rond de track te sturen.

Wat opvalt ten opzichte van de grootste GT3 simulator Assetto Corsa Competizione is dat de auto’s minder onvoorspelbaar zijn. Waar je in ACC nog met enige onregelmaat in een oncontroleerbare spin terecht komt (ondanks de laatste physics updates gebeurt dit nog altijd) heb je in Rennsport veel meer het gevoel dat je deze onverwachte bewegingen nog kunt corrigeren. Voor mijn gevoel hangt Rennsport hier een beetje tussen ACC Automobilista 2 en rFactor 2 in. In die laatste heb ik echt het ultieme gevoel van controle over de auto, maar er is eerlijk gezegd geen simulator die dit gevoel heeft weten te benaderen, dus ik kan het Rennsport niet helemaal kwalijk nemen dat ze hier ook niet aan voldoen.

Lees ook

Bekende namen weinig verrassingen

De Rennsport beta bevat vier banen: de Hockenheimring, Monza, Spa en het Nurburgring Circuit. Elke track voelt getrouw aan en ik moest vooral wennen aan de Hockenheimring, die waarschijnlijk accurater is dan de gemodde versies van deze track die ik tot nu toe speelde. Spa, Monza en de Nurburgring zijn precies zoals je ze verwacht. Als je deze tracks in een andere sim goed kent, kan je zo instappen en een degelijke tijd neerzetten.

De singleplayer opties zijn relatief beperkt, maar bieden een inkijkje in wat Competition Company GmbH van plan is met de sim. Je kan alleen een practice sessie rijden om te kijken wat voor tijd je neer kunt zetten, voorlopig nog zonder AI. De opties bieden wel de mogelijkheid tot 40 wagens op de baan, wat genoeg moet zijn voor een leuke race wanneer deze feature eenmaal geimplementeerd is. Ook interessant is de optie om je eigen BoP (Balance of Performance) in te voeren en wagens die relatief te snel zijn van wat extra gewicht of iets minder PK’s te voorzien.

Spannende online races

De multiplayer opties van Rennsport zijn de ster van de show van deze beta. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de officiele races, custom races die spelers zelf op kunnen zetten (voorlopig nog niet toegestaan) en lokale races op een gesloten netwerk, handig voor LAN parties en esports evenementen als de ESL R1. De officiele races vinden elk uur plaats en worden tot nu toe heel behoorlijk bezocht. De races zelf zijn spannend en het niveau is behoorlijk hoog. Ik zal dan ook wat moeten oefenen wil ik met de snelle jongens meekomen, maar dat is niet heel anders van de andere simulatoren op de markt. Ik moet maar gewoon accepteren dat ik beperkte tijd heb en geen alien ben.

Heel positief ben ik over de netcode van Rennsport. Ik heb nog maar heel weinig rare issues gezien met lag of wagens die elkaar van de baan ketsen door problemen hiermee. Je kunt uitzonderlijk dicht op elkaar racen zonder problemen, wat het raceplezier verveelvoudigd. Ik heb nog geen crashes van de game meegemaakt, of andere problemen om op de servers te komen, dus dit onderdeel lijkt door de ESL R1 kampioenschappen goed dichtgetimmerd te zijn.

Zoals meer simulatoren krijg je in Rennsport een safety rating voor hoe veilig je rijdt en een Rennsport Rating die aangeeft hoe competitief je bent. Op het moment is het nog lastig te zeggen hoe goed dit gaat werken, vooral omdat dit soort features erg afhankelijk zijn van hoeveel coureurs er op een platform actief zijn. Dit lijkt echter met het snel uitrollen van beta invites wel goed te gaan komen, wat er in de toekomst voor moet zorgen dat je netjes tegen coureurs van je eigen niveau komt te racen. Onlangs lieten de ontwikkelaars nog weten hoe ze dit verder uit willen rollen, die info kan je hier teruglezen.

Geweldige audio

Op audiogebied is Rennsport echt uitstekend te noemen. De geluiden van de motor en je banden op het asfalt zijn geweldig, zeker in vergelijking met andere sims op de markt. Dit draagt enorm bij aan het gevoel van immersie en helpt je daarnaast om een betere inschatting te maken van hoe je banden zich houden in een bocht. Te veel gepiep en je bent aan het overdriven en juist te weinig en je laat tijd liggen. Fijn dat dit onderdeel goed op orde is, want dit wordt nog weleens vergeten. Op dit moment is alleen RaceRoom voorzien van audio die zich hiermee kan meten.

Lees ook

Maar wisselvallige graphics en prestaties

Grafisch is Rennsport wat wisselvallig. Sommige onderdelen zoals de wagens en delen van de circuits zien er uitstekend uit. Aan de andere kant merk je dat alles er in de verte al snel wat wazig en pixelig uitziet. Details rondom het circuit zijn er genoeg, maar als je er echt op let zien ze er niet allemaal even goed uit. Ook is de performance vaak ondermaats, hoewel ik moet toegeven dat mijn PC snel aan het verouderen is. Toch zou ik op ultrawide 1440p resolutie verwachten dat mijn 5800X3D CPU en 5700XT videokaart de game gemakkelijk boven de 45fps moeten tillen, wat in de praktijk helaas niet het geval is. Met wat gepiel met de settings krijg ik deze wel naar net iets onder de 60fps, maar dit belooft niet veel goeds voor VR ondersteuning.

Dat is toch wel een feature waar ik erg benieuwd naar ben, en stiekem een beetje vrees. Unreal is niet de beste engine als het op VR ondersteuning aankomt, wat veel simracers die ACC spelen kunnen beamen. De engine leunt enorm op post-processing effecten, waardoor het beeld vaak wat wazig is en de prestaties steeds slechter worden hoe meer je dit effect probeert tegen te gaan. Hopelijk komt er nog een flinke optimalisatieronde voor Rennsport, zodat dit onderdeel van de simulatie geen bottleneck wordt. Lang niet alle simracers hebben belachelijk zware pc’s en met de huidige prijzen in hardwareland, zal dit waarschijnlijk ook niet snel veranderen.

Voorlopig zijn we nog beperkt tot de GT3's

Force feedback en wheelbase ondersteuning

Over hardware gesproken, de ondersteuning voor verschillende wheelbases lijkt prima op orde te zijn. Met een paar kleine wijzigingen van de settings die ik makkelijk uit de Rennsport Discord kon halen reed ik binnen een paar minuten rondjes. De instellingen zijn simpel en je kan relatief snel alle knoppen terugvinden die je tijdens een race nodig hebt. De eerste keer was wel even schrikken. Doordat ik de force feedback moest omdraaien in de settings, sloeg in eerste instantie mijn Fanatec DD1 op hol. Eigenlijk de eerste keer dat ik een noodstop op deze direct drive wheelbase prettig had gevonden. Gelukkig heb ik alles zo ingesteld dat ik zonder problemen bij de stroomknop kan komen, maar hou hier rekening mee als je de game speelt op een Fanatec stuur.

De Rennsport community is geweldig

Het is verder prettig dat je snel goede ondersteuning in de Rennsport Discord kunt krijgen, de community is enthousiast en uitstekend op de hoogte. Voor een link naar de Discord moet je eerst toegang aanvragen tot de gesloten beta, waarna je een invite link te zien krijgt. Welke wheelbase of hardwaresetup je ook hebt, ongetwijfeld kan je hier snel meer informatie vinden over de perfecte instellingen om het meeste uit jouw simracehardware te halen.

Handig is de wisselwerking met de Rennsport app op je smartphone. Hier kan je aankomende races en het aantal deelnemers bekijken. Je kan je nog niet inschrijven op afstand, maar dat zou een uitstekende optie zijn om vast een race klaar te hebben staan terwijl ik vanuit mijn werk naar huis rij. Ik ben benieuwd hoe deze app zich verder zal ontwikkelen.

Deze eerste week in de Rennsport Beta heeft een uitstekende indruk achtergelaten. Er zijn absoluut nog features waar ik erg benieuwd naar ben zoals de ondersteuning voor mods. Hier zijn al wat voorzichtige stappen voor gezet, dus ik hoop dat hier snel meer ondersteuning voor komt. Ook ben ik erg benieuwd hoe de andere raceklasses zich gaan gedragen en hoe makkelijk of moeilijk het wordt om nieuwe mods te maken voor de simulator. De komende maanden zullen we de ontwikkelingen in Rennsport op de voet blijven volgen, dus hou de website goed in de gaten!

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen