Het is eigenlijk altijd de eerste vraag die beginnende simracers stellen: wat heb ik echt nodig om snellere tijden te kunnen rijden? En steevast is het antwoord van ervaren simracers: betere pedalen.
Je zou het misschien niet verwachten, maar de pedalen in jouw simsetup zijn belangrijker voor de tijden die je kunt rijden dan je misschien denkt. Niet je stuur, of de upgrade naar een Direct Drive wheelbase. Niet VR, waar je je hele systeem voor moet upgraden om het probleemloos te kunnen laten draaien. Niet een triple-screen setup waar je je halve kamer voor moet ombouwen om er ruimte voor te maken. Nee, gewoon een setje pedalen met een goede load cell waar je redelijk wat kracht op kunt uitoefenen.
Een Load Cell die je zelf in kunt bouwen in je budget-pedalen
Wat maakt dat je met een goede set pedalen echt snellere rondetijden kan behalen? Dat is een beetje afhankelijk van twee factoren. Allereerst zorgt de load cell er voor dat je heel precies druk kan uitoefenen op je pedalen, die nu de druk vanaf jouw voet meten, in plaats van hoe ver je het pedaal indrukt. Hierdoor kan je spiergeheugen opbouwen, wat er voor zorgt dat je meer gevoel krijgt wat je auto doet onder het remmen. Het andere punt is dat je met betere pedalen makkelijker geavanceerde racetechnieken als trailbraking kan uitvoeren. Doordat je meer gevoel hebt hoe hard je remt, wordt het gedeeltelijk indrukken van de rem terwijl je een bocht in gaat stukken makkelijker. En hoe preciezer je dit doet, hoe meer snelheid je meeneemt in de bochten. Pure tijdswinst.
De meeste goedkope pedalen zijn uitgerust met een zogenoemde potentiometer. Deze meet precies hoe ver je de pedalen indrukt, maar gebruik een relatief lage resolutie. Wat betekent dat? De resolutie van zo’n sensor geeft aan hoeveel verschillende posities deze door kan geven, en bij een lagere resolutie, betekent dit dat je minder precies kunt meten hoe ver de rem wordt ingedrukt. Je kunt overigens je pedalen ook zelf upgraden met een load cell-kit, maar dat vereist wel wat technische kennis en handigheid.
Duurdere pedalen maken bijna allemaal gebruik van een load cell. Deze meet heel precies en in hoge resolutie hoeveel druk er op het pedaal wordt uitgeoefend. Hierdoor kan je veel preciezer remmen en zal je al snel merken hoe belangrijk het is om juist zachtjes te remmen op bepaalde delen van een circuit. Ook niet onbelangrijk is dat deze duurdere pedalen vaak heel wat remkracht kunnen hebben, waardoor je relatief gemakkelijker kunt variëren in remkracht. En juist dat verschil tussen voluit remmen en een klein beetje minder kan het verschil maken tussen rokende en blokkerende wielen en perfect vloeiend een bocht door kunnen draaien.
Proto Simtech Pedalen
Het eerste waar je naar moet kijken is de kwaliteit van de materialen. Als je tenslotte ruim 60 kilo aan druk wordt verwacht uit te oefenen, is het belangrijk dat je pedalen het niet begeven. Zeker als je veel simracet op een hoger niveau, wil je dat je dure pedalen lang meegaan, en is de kwaliteit van de gebruikte materialen uitzonderlijk belangrijk. Er zit ook best verschil tussen hoeveel remkracht verschillende pedalen kunnen hebben, dus ook hier moet je goed naar kijken. Een ander belangrijk punt is wat je aan kunt passen. Veel duurdere pedalen als die van Heusinkveld of Simworx blinken uit in hoeveel je aan kunt passen aan jouw wensen.
Moza Racing CSM pedalen
Denk hierbij niet alleen aan de positie van de pedalen onderling, maar bijvoorbeeld ook aan de hoek waarin de pedalen gemonteerd kunnen worden. De juiste hoek van je pedalen maakt zeker bij langere races een fors verschil tussen pijnlijke enkels en relaxt rondrijden. Dan zijn er nog de rubberen dempers die veel simracepedalen gebruiken. Meestal kan je deze gemakkelijk vervangen voor andere varianten, die meer of minder meegeven. Hierdoor kan je verschillende soorten remmen simuleren en precies dat gevoel vinden dat werkt voor jouw rijstijl.
Het eerste dat je waarschijnlijk opvalt bij een set duurdere pedalen, is dat je veel, maar dan veel meer kracht moet zetten dan bij een goedkoop setje van Logitech of Thrustmaster. Deze remmen noem ik zelf altijd maar doortrapremmen, omdat ze eigenlijk amper weerstand bieden aan je voet. Je trapt zonder enige tegenstand van de beginpositie naar maximaal remmen, wat het moeilijk maakt om te doseren. Door de dempers is er een duidelijker verschil tussen de beginpositie met een beetje speling, en het moment dat je echt druk op de remblokken zet en flink harder moet trappen. Je voelt als het ware de druk toenemen, waardoor je hier ook beter mee kan doseren. Met genoeg oefening wordt de positie van je voet steeds makkelijker te vinden omdat je altijd dezelfde kracht met je spieren uitoefent. Dit spiergeheugen is wat veel simcoureurs de mogelijkheid geeft om rondje na rondje vergelijkbare tijden te rijden.
Lees het artikel op de mobiele website