Dit zijn de beste VR headsets voor simracen

Mark Scholten

Mark Scholten

Dit zijn de beste VR headsets voor simracen

VR blijft voor veel simracers een moeilijke keuze, terwijl de voordelen toch duidelijk zouden moeten zijn. Ultieme onderdompeling in jouw wagen, diepte kunnen zien in de bochten en je volledig af kunnen sluiten van alle afleidingen om je heen om echt de allersnelste rondetijden te rijden. Maar er moet ook nog een hoop verbeteren voor de techniek echt volwassen is, en voorlopig heb je nog een forse PC nodig om er echt van te kunnen genieten. Maar wat nou als je die NASA PC hebt staan, en de stap wil wagen? Welke VR headset is dan de beste keuze voor jouw centjes? Want duur zijn ze zeker, maar er zijn ook betaalbare alternatieven. We zetten de beste keuzes voor VR simracen voor je op een rijtje.

HP Reverb G2

De HP Reverb G2
De HP Reverb G2

HP is misschien niet direct een merk dat je associeert met gamen of simracen, maar de HP Reverb G2 is nog altijd een van de beste headsets voor de hobby die je kunt aanschaffen. De beeldkwaliteit is met een resolutie van 2160x2160 per oog over twee Dual RGB LCD schermen ongekend goed, en de refreshrate van 90Hz zorgt voor een ongekend vloeiende ervaring. Uiteraard heb je voor het aansturen van deze schermen een fikse PC nodig, maar de ervaring is het absoluut waard. Mocht je voor een zacht prijsje een tweedehands G2 of zelfs een G1 op de kop kunnen tikken, dan is dat zeker de moeite van de investering waard. Met een relatief lage instapprijs van rond de zeshonderd Euro is de HP Reverb dan ook absoluut een aanrader. Zijn er dan geen minpuntjes te noemen? Zeker wel, voor deze lage prijs is de tracking van de controllers stukken minder goed dan concurrenten die dit doen via externe stations. Aan de andere kant heb je die stations niet nodig, en is handtracking voor simracen niet nodig. Ook is de kabel van de Reverb G1 niet meer te krijgen en waren er in het begin klachten over de kabels voor de G2. Deze zijn inmiddels grotendeels opgelost, maar mocht je een G1 aanschaffen, let dan op dat de kabel helemaal in orde is! Voor een zittende VR ervaring als simracen, of flightsims, is dit de headset bij uitstek.

Pimax 8K

De Pimax 8K in al zijn glorie
De Pimax 8K in al zijn glorie

Is een resolutie van 2160x2160 per oog nog niet genoeg, en ben je op zoek naar nog meer zicht in je headset? Dan mag je daar wel flink voor in de buidel tasten, maar Pimax heeft met de 8K de oplossing voor je in huis. Met een horizontale field of view van maar liefst 200 graden (ten opzichte van de 114 graden in de Reverb G2) en een resolutie van 3840x2160 pixels is de Pimax 8K een waar monster. Nog nooit kon je zo veel zien in je ooghoeken en werd je perifere zicht echt gebruikt in een VR ervaring. Daar staat dus een fors prijskaartje tegenover, om het maar niet te hebben over de enorme headset die nodig is om dit voor elkaar te krijgen. De Pimax 8K is oprecht gigantisch, en het is moeilijk je voor te stellen hoe zwaar deze headset is voor dagelijks gebruik. Een endurance race wil je hier misschien niet mee rijden. De prijs is met ruim 1200 Euro ook zeker niet mals.

HTC Vive Pro 2

De HTC Vive Pro 2 met base stations en controllers
De HTC Vive Pro 2 met base stations en controllers

HTC doet met de Vive Pro 2 een gooi naar de beste VR ervaring en slaagt hier behoorlijk goed in. Met een resolutie per oog van 2448x2448 weten ze de Reverb G2 te verslaan en ook de kijkhoek is met 120 graden iets hoger. De refresh rate van 120Hz is waanzinnig, maar hou er rekening mee dat de meeste games bizar zwaar worden en deze refreshrate eigenlijk nooit halen tenzij je alle opties naar beneden schroeft. De tracking is wel merkbaar beter dan bij de Reverb G2 door het gebruik van de base stations. Wanneer je de controllers van de Valve Index gebruikt, kun je zelfs je individuele vingers tracken in andere games. Voorlopig is het nog even wachten op de eerste sim die dit mogelijk maakt. Er zou overigens worden gewerkt aan een mod voor Assetto Corsa die dit doet, maar die moet nog verschijnen. De prijs van de HTC Vive Pro 2 is ook navenant, voor rond de 800 euro heb je alleen de headset en moet je de controllers en base stations nog aanschaffen. Voor een totaalpakket ben je al snel meer dan 1400 euro kwijt.

Valve Index

De Valve Index met base stations en controllers
De Valve Index met base stations en controllers

Wanneer Valve zich in jouw industrie mengt, kun je maar beter opletten. Dat bewijst het bedrijf maar weer door met de Valve Index een van de beste VR headsets op de markt te zetten. Op alle fronten is dit een uitstekende keuze, zeker als je meer games speelt dan alleen zittende sims. Met de base stations en de beste VR controllers op de markt kun je elke beweging accuraat tracken en wordt alles perfect in de game weergegeven. Desondanks is de resolutie inmiddels wat achterhaald met slechts 1440x1600 per oog, hoewel de refreshrate van 120Hz realistischer is bij deze resoluties. Met een prijspunt van 1000 dollar voor het volledige pakket inclusief controllers en base stations is de prijs van de Index ook redelijk te noemen, hoewel het natuurlijk een forse investering blijft. Gebruik je jouw VR headset alleen voor zittend gamen, dan kun je misschien beter naar de Reverb G2 kijken. Aan de andere kant zorgt de native ondersteuning voor SteamVR er voor dat de Valve Index in bijna alle games net even beter presteert, dus dat kan de meerprijs waard zijn.

Meta (Oculus) Quest 2

De Meta Quest 2
De Meta Quest 2

De opvolger van de Oculus Quest draagt de naam van moederbedrijf Meta, en iedereen die de ontwikkelingen rondom Facebook een beetje heeft gevolgd weet wat dit betekent. Voor een relatief lage instapprijs (die onlangs werd verhoogd om maar aan te geven hoe realistisch deze was), geef je jouw data aan Meta, en zit je ook nog eens in hun ecosysteem opgesloten. Niet de beste propositie, maar waar koop je een VR headset voor maximaal vijfhonderd Euro voor de duurste versie? Nergens. Er geen manier om goedkoper een degelijke headset aan te schaffen en de Quest 2 heeft een aantal bijzondere functies die de concurrentie niet heeft. Wat te denken van een draadloze aansluiting en een ingebouwde Qualcomm Snapdragon chip om je games op de headset zelf te kunnen spelen? Voor zwaardere titels kun je het beeld vanaf je PC naar de Quest 2 streamen en met de resolutie van 1832x1920 per oog met een maximum van 120Hz (sinds kort standaard beschikbaar nadat het lang een testoptie was) is dit nog een haalbare optie voor veel PC’s ook. Zoals gezegd heb je een Meta/Facebook account nodig om de Quest 2 te gebruiken, maar er zijn gelukkig genoeg handige gebruikers die deze beperking inmiddels hebben weten te omzeilen. Als je dus handig genoeg bent, is dit zeker niet de minste optie.

Varjo Aero

De Varjo lineup
De Varjo lineup

Als je echt op zoek bent naar de beste high-end VR headset van het moment en geld hier niet direct een rol speelt, dan is de Varjo Aero wat je zoekt. Deze professionele headset is nu beschikbaar gemaakt voor de consumentenmarkt, en helaas hangt daar wel een prijskaartje aan waar de meeste consumenten van terugschrikken. De headset zelf is echter uitzonderlijk goed, wat ook wel mag als je er zomaar tweeduizend euro voor neertelt en dan nog niet eens controllers erbij krijgt. Wat krijg je dan wel? Een headset met twee Mini-LED displays met elk een resolutie van 2880x2720 en 90Hz refresh rate en ongekende kleurweergave. Een field of view van 115 graden horizontaal en moderne features als eyetracking zodat je altijd de allerbeste beeldkwaliteit hebt. De headset maakt gebruik van de Valve trackers, dus deze moet je of in huis hebben of los aanschaffen, wat ook nog bovenop de prijs komt. De vraag is vooral even hoe lang het duurt voordat we deze features in andere headsets tegen gaan komen voor lagere prijzen, dat lijkt toch niet al te lang te gaan duren.

De toekomst

De ontwikkelingen in de wereld van VR gaan niet verschrikkelijk hard, maar we weten dat een aantal innovaties eraan zit te komen. Uiteraard werkt Sony aan een nieuwe PSVR headset voor de PlayStation 5, maar daar kunnen we op de PC niet veel mee zonder een bak extra software. Valve zou al een tijdlang werken aan een opvolger van de Index, maar niemand weet precies wanneer we die kunnen verwachten. HTC en HP zijn verrassend stil gebleven en de vraag is maar of zij nog met een nieuwe generatie headset op de proppen komen. Dan is er uiteraard nog Meta, dat later dit jaar met een Quest 3 komt naar alle verwachtingen. Deze headset zou weleens de toon kunnen zetten voor wat de concurrentie de komende paar jaar gaat doen. Aan de andere kant voerde Meta onlangs een prijsverhoging door voor de Meta Quest 2, dus het is maar de vraag wat de prijzen van eventuele nieuwe hardware zullen doen. Hopelijk zorgt de nieuwe generatie processoren en videokaarten dat deze headsets ook een beetje aan te sturen zijn.

Lees meer over:
Simracen Virtual Reality Simrig

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer

Net binnen

Gran Turismo 7 krijgt Spec II update met waanzinnig veel nieuwe content

Sinds de lancering heeft Gran Turismo 7 al flink wat updates gehad. Nieuwe wagens, tracks, races en events. Maar de aankomend...

Online competitie systeem van rFactor 2 lijkt een klinkend succes

Inmiddels alweer twee weken geleden lanceerde Studio 397 hun langverwachtte update voor wat eerst het competition system heet...

Motorsport Games verkoop NASCAR licentie aan iRacing

Dat de zaken bij Motorsport Games niet helemaal lopen zoals ze hopen is geen geheim, maar ze lijken weer wat ademruimte te he...

BeamNG.drive voegt VR ondersteuning toe in patch v0.30

Misschien wel de meest aangevraagde feature voor BeamNG.drive sinds de lancering is de ondersteuning voor Virtual Reality. La...

Nieuwe EA Sports WRC titel aangekondigd van Codemasters

De licentie voor racegames rondom het World Rally Championship is terug in handen van de originele ontwikkelaars. Okee, onder...

Lees meer