Jouw ideale simrace-opstelling is natuurlijk niet compleet zonder een degelijk scherm. En laten we eerlijk zijn, virtual reality is een geweldige innovatie, maar is simpelweg niet voor iedereen weggelegd. Maar de markt voor monitoren en televisies is uitzonderlijk ondoorzichtig. De marketingtermen vliegen je om de oren en waar haal je nou echt het meeste voordeel uit voor simracen?
Hier moet je op letten:
Wanneer je jouw simrig van een scherm wilt voorzien, heb je kortgezegd een viertal opties. Een ‘ouderwets’ 16:9 breedbeeldscherm in een resolutie die jouw PC goed kan aansturen, een ultrawide scherm voor extra schermbreedte en meer overzicht, een super ultrawide scherm voor nog meer beeld en natuurlijk triple screen. Drie volwaardige schermen die zich om je heen vouwen voor de uitstekende illusie dat je zelfs opzij kunt kijken.
De laatste drie opties vereisen wel een flink sterkere setup om ze aan te sturen, dus houd bij je aankoop rekening wat er bij je huidige hardware past. Ultrawide is bijvoorbeeld een mooie tussenvorm die de meeste pc’s nog prima kunnen aandrijven. Wel de voordelen van meer beeld, maar ook nog altijd hoge framerates. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om jouw triple-screen setup met drie 1080p monitoren uit te voeren, waarmee het totaal aantal aan te sturen pixels onder controle blijft.
Ook het type scherm is altijd belangrijk om in de gaten te houden. De prijzen tussen deze schermen lopen flink uiteen, dus het kan absoluut lonen om in plaats van een IPS scherm met prachtige kleurweergaves, voor een betaalbaarder VA paneel te kiezen. De verschillen in kleur en zwartwaardes zijn absoluut zichtbaar als je ze naast elkaar zet, maar ook IPS heeft nadelen als bijvoorbeeld ghosting, wat je simrace-ervaring flink kan verknallen. En je moet je ook realiseren dat je de schermen niet direct naast elkaar gaat zien, dus uiteindelijk zal het verschil je niet direct opvallen, omdat je gewoon naar je scherm kijkt en geen vergelijkend warenonderzoek aan het uitvoeren bent.
Single screen: FullHD, 1440p of zelfs 4K?
Een setup met een enkel scherm heeft een paar voor- en nadelen. Het grootste nadeel is dat je stukken minder overzicht hebt van wat er om je heen gebeurt. Het grootste voordeel is dat een enkel scherm voor de meeste pc’s uitstekend aan te drijven is, mits je een beetje de resolutie en refreshrates in de gaten houdt. Een minimale refreshrate van 120Hz is aan te raden. Qua formaat kan het lonen om een stapje groter te gaan. Een scherm van 32 inch is zeker de moeite, vooral omdat je met een groter formaat dingen die verder weg zijn beter kan onderscheiden. Dat helpt bij het inschatten van rempunten en apexes.
Die refreshrates moet je niet onderschatten. Omdat het voor simracen belangrijk is dat je het gevoel hebt dat de acties die je op je stuur uitvoert gelijk staan aan wat je op je scherm ziet, is het belangrijk dat de refreshrate hoog is. Dit is een beetje game afhankelijk, maar een populaire sim als Assetto Corsa Competizione heeft bijvoorbeeld veel last van input lag op lagere refreshrates. Hierdoor zie je een vertraging tussen wat je doet met jouw stuur en wat er op je scherm gebeurt, wat tot vervelende situaties kan leiden. Hoe hoger de refreshrate, hoe nauwkeuriger en sneller jouw bewegingen worden nagebootst door de game.
Heb je een sterkere pc die op een ‘normale’ resolutie als 1080p of 1440p prima kan draaien op 120Hz, kan je overwegen om de resolutie te verhogen (of meer schermen toe te voegen). Deze schermen zijn een uitstekend startpunt voor iedereen die zijn simrace-ervaring goed wil beginnen:
Samsung Oddyssey G3
Deze best aardig uitziende monitor van Samsung voldoet aan praktisch alle eisen voor een betaalbare ervaring waar je geen NASA PC voor nodig hebt. 1080p Full HD resolutie, 144Hz verversingssnelheid, kleine bezels zodat je er gemakkelijk meer schermen naast zet, en een formaat van 32 inch. Daarnaast is de prijs redelijk, en zijn de panelen van Samsung heel aardig in hun kleurweergaves, ondanks dat het een VA paneel is. We hebben in dit geval gekozen voor het platte model, zonder curve, voor het geval je uit wil breiden naar een triple-screen setup.
LG Ultragear 32GP850
Wil je een stapje hoger, zowel in beeldkwaliteit als kleurweergave, dan is deze LG zeker een aanrader. Met een QHD 1440p resolutie en 165Hz refreshrate, draaien jouw sims prima, zonder in te leveren op de visuals. Doordat we hier met een Nano IPS scherm te maken hebben, zijn de zwartwaardes en kleurweergave uitstekend. Ook dit scherm heeft een lekkere smalle bezel, zodat je altijd kunt uitbreiden. Ook blijft de prijs binnen de perken, hoewel je in dit segment ook kunt kiezen voor nog net iets betaalbaarder VA panelen als de MSI Optix G32CQ4 dat scheelt toch al snel weer 100 piek, maar dit scherm is wel gebogen, dus houd hier rekening mee.
BenQ MOBIUZ EX3210U
Heb je fors meer te besteden, een heel aardige pc en geen zin om drie schermen aan te sturen, dan is een 32inch 4K scherm de moeite. Dit BenQ paneel levert uitzonderlijke gaming prestaties in dit segment, maar daar mag je dan ook wel flink voor in de buidel tasten. Daar krijg je dan wel een 32 inch, 4K IPS scherm voor terug, dat ook nog eens kan draaien op 144Hz. Om al die pixels aan te sturen heb je echt een flinke PC nodig, dus houd hier rekening mee. Upgraden naar drie schermen kan in principe wel, maar houd er rekening mee dat je om drie 4K schermen aan te sturen echt een monsterPC nodig hebt. Aan de andere kant worden deze resoluties steeds bereikbaarder, dus met een generatie of twee aan nieuwe videokaarten, zou dit weleens een degelijke investering in de toekomst kunnen zijn.
(Super) Ultrawide: meer pixels, meer overzicht
Ultrawide blijft voor veel gamers toch een beetje de vreemde eend in de bijt. Niet helemaal voor niets, nog altijd worden de bijzondere resoluties lang niet door alle games ondersteund (gelukkig wel door praktisch alle sims) en het is verrassend zwaar om al die extra pixels aan te sturen. Een 1440P ultrawide scherm is door het extra schermoppervlak al bijna net zo zwaar om aan te sturen als een 4K scherm. Toch kan ik dit beeldformaat van harte aanraden, ik gebruik nu zelf al twee jaar een ultrawide paneel en de conclusie is dat ik nooit meer terug kan. Zowel voor gamen als productiviteit is de extra ruimte onmisbaar geworden.
Bij simracen voegt ultrawide bijna een extra dimensie toe aan de ervaring. Doordat je meer van de cockpit van je auto ziet, voelt het meer alsof je echt in de racewagen plaatsneemt. Je kunt meer om je heen kijken, beter de bochten in kijken en afhankelijk van hoe je alles instelt, zelfs in je zijspiegels kijken zonder hier een aparte knop voor te hoeven gebruiken.
De resolutie van ultrawide is niet helemaal alsof je twee schermen naast elkaar zet. Een resolutie van 1440x3440 komt ongeveer uit op twee ouderwetse 4:3 schermen naast elkaar. Dan is er nog het waanzinnige super-ultrawide, wat je wel twee volwaardige 16:9 breedbeeldschermen aan ruimte biedt. Hier moet je wel echt de ruimte voor hebben, want deze schermen zijn echt heel fors. Daar krijg je dan wel een bizarre hoeveelheid scherm voor terug. Ook hier heb je een stevige pc nodig om alles aan te sturen, maar gelukkig worden deze schermen snel betaalbaarder, zodat je je geld kunt steken in een nieuwe videokaart.
MSI Optix MAG342CQR
Iedereen die op zoek is naar een betaalbare oplossing voor Ultrawide kan met deze MSI Optix monitor prima overweg. Zelf gebruik ik de voorganger met dezelfde resolutie en een iets lagere verversingssnelheid en hier heb ik eigenlijk weinig klachten over. Freesync werkt bij mij niet ideaal, maar is gemiddeld genomen ook niet nodig om een prettige ervaring te hebben bij het gamen. De hoeveelheid ruimte op je scherm maakt alle eventuele nadelen van dit ‘budget’-paneel ruimschoots goed. De ervaring tijdens het simracen is uitstekend en met 144Hz ben je er zeker van dat je input lag minimaal blijft in games die hoge framerates vereisen. Verder heeft deze monitor kleine bezels, waardoor je er eventueel nog een tweede naast kan zetten.
Samsung Odyssey G5 C34G55TWWU
Ook Samsung heeft een prima betaalbare oplossing voor Ultrawide met de Samsung Odyssey G5. Relatief zacht geprijsd, met ondersteuning voor HDR10, wat deze optie net iets interessanter maakt als je beter beeld wil ervaren. Hiermee zijn de witwaardes stukken helderder en is de contrastwaarde uitstekend. Met 165Hz is de verversingssnelheid nog net wat hoger dan het MSI paneel en ook de kromming is net iets anders. Voor een scherm als dit is 34 inch een ideaal formaat dat nog op de meeste bureaus past en relatief makkelijk te installeren is op de meeste simrigs.
Samsung Odyssey G9 LC49G93TSSRXEN
Ook op het gebied van ultrawide monitoren heb je baas boven baas. Samsung introduceerde daarom super-ultrawide voor hun Samsung Odyssey G9, wat een nog groter scherm oplevert. Met een resolutie van 5120x1440 heb je maar liefst twee volwaardige monitoren in 1, maar de prijs is er dan ook naar. Tijdens het racen is dit uitzonderlijk grote scherm een top-ervaring. Doordat het scherm zo veel breder is dan het hoog is, heb je wel een beetje las van wat ik maar het ‘brievenbus-effect’ noem. Als je niet dicht op het scherm zit lijkt het soms alsof je door een ietwat laag raam naar buiten staart. Tijdens het rijden zit je echter zo dicht op je scherm dat je hier geen last van hebt, en je kunt echt uitzonderlijk veel zien.
De eerstvolgende echt goede optie is triple screen, maar als je niet in de buidel wil tasten voor drie losse schermen en wel zo veel mogelijk wilt zien, is dit de beste keuze naast VR. Samsung maakt daarnaast gebruik van Q-led technologie om de kleurwaardes behoorlijk accuraat te krijgen en als kers op de taart heeft dit beeldscherm ondersteuning voor HDR.
Triple screen: echt om je heen kunnen kijken
Drie schermen die zich om je heen vouwen voor de ultieme 2d simrace ervaring. Veel mooier dan dit wordt het niet, hoewel je voor deze optie flink in de buidel moet tasten. Niet alleen voor de schermen zelf, je moet ze ook aansturen met een forse PC en ook de mounting rigs zijn prijziger. Er valt wat voor te zeggen om in plaats hiervan voor een VR setup te gaan, maar genoeg gamers zweren bij 2D en sommigen worden zelfs misselijk van VR, dus dan heb je weinig keuze behalve triple screen.
Het is hierbij zaak om te letten op dunne bezels, de randen om je scherm, zodat je schermen goed op elkaar aansluiten en de naden niet te veel opvallen. Als laatste is een bezel free kit aan te raden. Deze semi-doorzichtige tussenranden vervormen het beeld iets, maar zorgen er voor dat het amper opvalt dat je meerdere schermen gebruikt. Afhankelijk van hoe sterk jouw PC is, kun je hogere resoluties en verversingssnelheden kiezen.
Het beeldformaat is afhankelijk van je eigen voorkeuren en portemonnee. Als je het geld hebt voor drie 32 inch schermen is dat zeker aan te raden, maar een switch naar 27 inch (wat nog steeds fors is, zeker keer drie) bespaart je al snel een paar honderd euro. Het is wel aan te raden om te kiezen voor een monitor zonder curve, omdat ze anders moeilijk op elkaar aan te sluiten zijn in de juiste hoek.
LG 27GP850 Ultragear
Als je systeem krachtig genoeg is om drie 1440p monitoren aan te sturen is de LG Ultragear een uitstekende keuze. Met het IPS paneel is de kleurweergave uitstekend en Gsync en Freesync samen met een verversingssnelheid van 165Hz bieden een optie om alles stabiel te laten draaien, ook als de frames iets achterblijven.
ASUS VG279Q
Ben je op zoek naar een iets betaalbaarder optie dan is deze ASUS monitor een prima optie. Met 1080p hoeft jouw pc geen monster te zijn om toch drie schermen goed te kunnen aansturen. Daarnaast heeft dit IPS paneel uitstekende kleurweergave en snelle reactietijden en verversingssnelheden. Enige onhandige is dat de knopjes van dit paneel aan de zijkant zitten, waardoor het iets lastiger is deze te bedienen in een triple screen setup. Ze vallen echter volledig weg achter een bezel free kit, dus afleidend tijdens het rijden zijn ze niet. En hoe vaak gebruik je nou de knopjes op je monitor tijdens het racen?
Iiyama Prolite XUB2792UHSU-B1
Wil je toch drie keer 4K resolutie en niet je volledige spaarpot om hoeven gooien? Dan is dit Iiyama scherm een prima ‘budget’ optie. De verversingssnelheid ligt stukken lager, maar om deze resolutie drie keer aan te sturen heb je al zo’n sterk systeem nodig, dat hoger dan 60fps niet heel realistisch is. Maar als je perse het maximale aan detail wil ervaren, heeft deze monitor alles dat je nodig hebt. Iiyama is al tijdenlang een van de betere en betaalbare opties voor beeldschermen, en te vinden in heel wat (thuis)kantoren. Ze gaan lang mee, doen precies wat je er van verwacht en je hoeft er je portemonnee er niet helemaal voor leeg te storten.
Een bezel free kit: weg met die storende randjes
Om die
onhandige zwarte randen om je scherm weg te werken is een bezel-free
kit onmisbaar voor triple screen setups. Asus is op dit moment de enige partij die deze aanbiedt, maar dat mag de pret niet drukken. In essentie twee gebogen
stukken plastic die het licht van je scherm iets ombuigen en de
schermranden verhullen, deze kits maken van jouw drie schermen een
gigantisch breed enkel beeld. Ja de sets vervormen wel iets, maar
omdat dit grotendeels in je ooghoeken plaatsvind is het effect
opvallend goed. Zo lang je niet rechtstreeks naar de randen kijkt, is
de illusie van 1 groot scherm uitstekend. Het is hier aan te raden
wat geld opzij te zetten voor zo’n kit, en je kunt besluiten om
iets goedkopere schermen te kiezen en daarmee de prijs wat lager te
houden. Het effect is zo goed dat je hier geen spijt van krijgt. Let wel dat Asus is gestopt met de productie van deze kits, dus dat je snel je slag moet slaan voordat ze niet meer te krijgen zijn. Er zijn wel een aantal alternatieven verkrijgbaar, maar die lijken nog niet helemaal zo goed te werken als het origineel van Asus.
Consolegamer? Geen probleem!
Er is een steeds groter wordende groep racefans die geen pc ter beschikking hebben, maar Assetto Corsa Competizione, Gran Turismo 7 of Forza Motorsport spelen op hun console en TV. Triple screen ondersteuning is helaas nog niet te vinden in de nieuwe console generatie, maar met een forse tv kan je alsnog een hele mooie rig neerzetten, waar de immersie uitstekend is.
Doordat de formaten van tv’s vaak flink groter zijn, en je er relatief dicht op zit, kan je een heel aardig effect bereiken. Het aantal opties is wel overweldigend, dus hebben we een kleine selectie gemaakt van tv’s die een prima ervaring bieden voor simracers. Omdat je dichter op je scherm zit vanuit een rig kunnen we het beeldformaat en de prijs iets lager houden. Wel willen we natuurlijk maximale prestaties en de beste kleurweergave om gebruik te maken van alle features van de nieuwe generatie consoles.
Samsung QE43Q60A
Samsung’s QLED technologie biedt uitstekende beeldkwaliteit voor een relatief zachte prijs. Televisieschermen zijn meestal toch flink prijziger dan monitoren, dus het is fijn te zien dat er opties zijn die een beetje betaalbaar blijven. Met de 4K resolutie en HDR ondersteuning haal je het meeste uit je console, hoewel je voor hogere refreshrates of zelfs variabele refreshrates toch dieper in de buidel zal moeten tasten. Voor de prijs is dit een prima keuze waar je niet snel spijt van zult hebben.
Samsung QE43QN92B
Wil je liever wat modernere technologie dan is de prijs ook meteen navenant, zo bewijst deze Samsung Neo QLED. Nog betere kleurprestaties en heldere lichtbronnen, 100Hz verversingssnelheid en een brede kijkhoek. Dit laatste zal je in je simrig niet veel van merken, maar iedereen die meekijkt is je er dankbaar voor.
LG B2 OLED55B23LA
Heb je meer te besteden en wil je perse het beste van het beste op het gebied van schermkwaliteit? Dan is een LG OLED eigenlijk het beste dat je in huis kunt halen. Je moet er wel flink voor betalen, maar de resultaten zijn er naar. Dit scherm heeft 100Hz verversingssnelheid, waanzinnige HDR prestaties en is met 55 inch nog wat groter dan de eerdere genoemde modellen. Of je er nu vlak voor zit, of op een afstandje vanaf de bank gamet, met dit scherm zal je niet snel klagen over kwaliteitsverlies.
Een goed scherm is de investering waard
Zoals je kunt zien zijn er heel wat opties om door te nemen wanneer je een scherm zoekt om jouw simracehobby optimaal te kunnen ervaren. Je kunt het zo gek maken als je zelf wilt, maar de regel blijft wel: je krijgt waar je voor betaalt. Aan de andere kant zit hier ook een bovengrens aan waar de prijs die je neertelt niet meer gelijk staat aan wat je er voor terug krijgt, dus dit hebben we geprobeerd voor je in de gaten te houden. Hopelijk heb je met dit artikel in ieder geval een beter idee wat er zoal verkrijgbaar is en waar je op moet letten bij de aankoop van een nieuw scherm.
Plaats reactie
0 reacties
Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.
Bekijk alle reacties