Virtueel Racen en Sim Racen - Alle informatie zodat jij de virtuele Max Verstappen wordt

Virtueel Racen en Sim Racen - Alle informatie zodat jij de virtuele Max Verstappen wordt

Racen is momenteel op zijn hoogtepunt. Max Verstappen is net wereldkampioen in de Formule 1 geworden met Red Bull Racing en ook virtueel doen Nederlandse coureurs het fantastisch. Virtueel racen en simracen zijn daardoor populairder dan ooit, maar voor veel misschien wat overweldigend. In dit artikel leggen we precies uit wat virtueel racen en simracen precies inhoudt, wat je nodig hebt om zelf te kunnen racen, welke games er allemaal zijn, waar je met een groep vrienden of familie buitenshuis virtueel kunt racen, waar je verschillende soorten races kunt kijken en nog veel meer.

Wat is Virtueel Racen/simracen?

Natuurlijk moet je bij het begin beginnen, want wat is precies virtueel racen of simracen? Simracen is eigenlijk racen via software en de enige manier waarmee je thuis in dezelfde auto’s en over dezelfde tracks kunt racen als Max Verstappen of Lewis Hamilton. Op een PC of console ga je aan de slag met een virtuele versie van je favoriete auto of Formule 1 coureur en rijd je over bestaande en fictieve tracks zoals Zandvoort, Spa of Le Mans. Simracen kan op verschillende soorten PC’s of consoles en kan met een toetsenbord, controller of natuurlijk een volledige sim set-up met stuurtje, pedalen en een speciale stoel. Een belangrijke kenmerk van een game waarin je gaat simracen is de manier waarop de auto reageert op het sturen, dat is namelijk net zoals de auto in het echt reageert

Wat heb je nodig om thuis te kunnen racen?

Simracen is mogelijk voor iedereen, maar je hebt er wel een aantal dingen voor nodig. Om te beginnen een PC of console waar je jouw favoriete simrace game op kunt spelen. Denk aan een PlayStation 5, Xbox Series X of een goede PC. Meer over de hardware die je nodig hebt, lees je in dit artikel waar we precies uitleggen welke PC of console het beste is voor jouw game.

Naast een PC of Console heb je ook een ander soort set-up nodig. Met een computer kun je natuurlijk sturen met je toetsenbord, maar dat zal nooit aanvoelen als daadwerkelijk racen. Een controller brengt je een heel klein beetje dichter bij die ervaring, maar als je echt het gevoel van een coureur wilt, dan moet je een racestuur aanschaffen. Deze zijn in verschillende soorten, maten en prijzen te krijgen. Zo kun je beginnen met een stuurtje van Logitech om te kijken of het wat voor je is, maar een realistischere ervaring krijg je met een stuurtje van bijvoorbeeld Fanatec of Thrust. In een ander artikel leggen we je uit welke set-ups je kunt aanschaffen om een realistische ervaring te krijgen.

Wat zijn de beste simrace games?

Er zijn ontzettend veel games waarmee je kunt simracen. Een aantal zijn exclusief beschikbaar op PC omdat ze daar makkelijk nieuwe voertuigen en tracks kunnen krijgen. Natuurlijk zijn er de F1-games, waarvan op dit moment F1 2021 de meest recente game is. Deze speel je op PC, maar ook op alle populaire consoles. Dit is ook de enige manier om jezelf naast Max Verstappen, Lewis Hamilton of Lando Norris op de grid te zetten. Deze game heeft ook de F2 om in te rijden en is best een goede instap voor simracen. De game heeft ontzettend veel hulpmiddelen die je langzaam maar zeker uit kunt zetten en zo de echte sim-ervaring kunt krijgen. Voor andere soorten auto’s kun je op PC aan de slag met iRacing. Een game die bekendstaat om de manier waarop deze naar eigen smaak is in te stellen.

Op console komt binnenkort Gran Turismo 7 uit. In deze game is het mogelijk om auto’s helemaal naar eigen smaak in te stellen en deze game is een van de beste simracers voor consolespelers. Voor meer over Gran Turismo kun je terecht bij deze preview van de game. Verder kun je aan de slag met een game als Assetto Corsa Competizione die veel van zijn tracks via een speciale techniek in de game zet. Om jezelf verder te ontwikkelen als simracer kun je rFactor 2 proberen. De game werd gebruikt om bijvoorbeeld de virtuele 24h van Le Mans in te rijden.

Simracen hoeft niet alleen op asfalt, maar kan ook op zand of andere ondergrond. Voor fans van de rallysport is op dit moment DiRT Rally 2.0 de beste optie om mee aan de slag te gaan. Hier kun je racen over verschillende bestaande rallyparcours en je meten met de wereldtop.

Racen buitenshuis

Simracen hoeft niet alleen in een eigen simopstelling of thuis op de bank. Het is ook mogelijk om bij een van de vele locaties verspreid door Nederland virtueel te racen. Denk aan het F1 centre in Utrecht. Er zijn nog veel meer locaties waar je naar toe zou kunnen om te gaan racen, wij hebben in dit artikel de bekendste voor je op een rij gezet. Daar zie je welke game ze gebruiken, welke set-up en natuurlijk wat het kost om er rond te racen.

Waar kijk je (virtuele) races

Naast thuis of ergens anders racen, is het natuurlijk ook tof om zelf verschillende races te bekijken. Denk aan Formule 1 racen en kwalificaties of Indycar en DTM. De populaire Formule 1 kijk je komend seizoen bij ViaPlay, maar de andere races zijn iets minder makkelijk te vinden. Wij hebben een lijstje waarin precies staat welke (virtuele) race je via welk kanaal kunt bekijken.

Lees meer over:
Feature

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Lees meer