rFactor 2 Q1 2023 update bevat Long Beach en een waslijst aan updates en fixes

| door Mark Scholten

Het uitstel van de eerste update van 2023 voor rFactor 2 is niet voor niets geweest. Naast een aantal langverwachte fixes brengt deze update een aantal onverwachte vernieuwingen, een hybride BTCC bolide en een lasergescande versie van Long Beach met zich mee. Nee, er zijn nog geen updates voor de online servers na de problemen met het Virtual Le Mans evenement, maar dat zou ook wel heel snel zijn. Ongetwijfeld volgen deze later dit jaar, er wordt door de ontwikkelaars al een tijdje gehint naar updates voor het competitiesysteem in Q2, maar dit is uiteraard niet bevestigd.

Lees ook

We nemen de belangrijkste updates voor Q1 even met je door.

Racen tegen content die je niet bezit

Een van de grootste problemen die veel potentiele spelers hebben met rFactor 2 komt voort uit het ingewikkelde package systeem voor mods en updates. Online servers maken gebruik van deze packages om te draaien en standaard bevat een serverpackage alle content die deelnemers kunnen kiezen. Dit is overigens nu nog steeds het geval. Om zo’n online server te joinen, moest je alle content die op die specifieke server werd gedraaid bezitten, anders kwam je er niet in.

Lees ook

Dit is nu eindelijk aangepast in de Q1 update, waardoor je om een server te joinen alleen maar de track en 1 van de wagens waarin wordt gereden hoeft te bezitten. Je hoeft dus niet langer alle GT3 wagens te kopen als je alleen de BMW of McLaren wilt rijden of alle auto’s uit elke klasse als je een multiclass race joint. Wel moet je de missende content nog downloaden, dus houdt er rekening mee dat je nog altijd flink wat schijfruimte nodig hebt.

Photomode

Een belangrijk deel van het plezier voor veel simracers is het kunnen maken van mooie screenshots, en met de nieuwe updates aan de camerasystemen in rFactor 2 moet dit helemaal goedkomen. Voornaamste update is de toevoeging van een volwaardige Photo Mode en de implementatie van motion blur, waardoor je foto’s er uitzonderlijk goed uit komen te zien.

In VR is het nu ook mogelijk om de videowalls naast de baan uit te zetten, die waren met een headset op echt ongelofelijk afleidend. Verwacht er geen performance winst mee te behalen, maar je wordt in ieder geval niet meer afgeleid tijdens het rijden.

BTCC en hybride ondersteuning

Geen hele lading nieuwe auto’s in deze update, maar wel een enkele uitstekende toevoeging in de vorm van de Honda Civic Type R. Deze wagen deed het afgelopen jaar uitstekend in het BTCC kampioenschap, dus dit is een uitstekende toevoeging om de lineup bijna compleet te maken. Uiteraard zijn alle liveries van de deelnemende teams van 2021 en 2022 present en nu is er ook nog eens ondersteuning voor de electrische motor en regeneratie hiervan tijdens het racen.

Long Beach

Een van de meest aangevraagde tracks binnen de rFactor 2 community komt eindelijk naar de simulator. Deze lasergescande versie van het legendarische stratencircuit zit boordevol prachtige details en zal het coureurs zeker niet makkelijk maken, welke raceklasse je ook rijdt. Ongetwijfeld zal er vooral IndyCar worden gereden, maar de nieuwe Stockcar 2018 updates zijn ook niet voor de poes, dus geef die wagen ook zeker nog een kans.

Long Beach is ongekend gedetailleerd

BOP en nieuwe banden voor GT3 klasse

De GT3’s in rFactor 2 zijn al langer een kritiekpuntje voor veel simfanaten. De oude banden zouden onrealistisch rijgedrag toestaan, en de balans tussen de wagens was ook ver te zoeken. Tijd voor een forse update dus en alle GT3 wagens zijn flink onder handen genomen. Nieuwe balance of performance updates, een update naar het nieuwste bandenmodel voor veel realistischer rijgedrag en als kers op de taart een update aan de standaard setups van alle wagens, zodat je ook redelijk mee kunt komen als je geen race engineer bent.

Volledige patchnotes

Wil je weten wat er precies allemaal in de patch en updates zit? Hieronder vindt je de volledige patchnotes:

Client: 10601581

Dedicated Server: 10601594

General

Track Limits

Cinematics

Photo Mode

Physics

Graphics

AI

HUD

UI

Package Management

Modding

Known issues

All GT3 v3.55

GT3 BOP

Aston Martin: 0 Audi 18: -5 kg Audi 19: -3 kg Bentley 2017: -5 kg Bentley 2020: +8 kg BMW M6: -5 kg BMW M4: +15 kg Callaway: +5 kg Ferrari: -5 kg Mercedes AMG: -30 kg McLaren 720: 0 McLaren 650: -5 kg Porsche 911: -5 kg Radical: None, awaiting fix

Dallara IR-18 v1.71

Stock Car 2018 v2.31

Stock Car 2018x v1.19

Porsche 911 GT3 Cup (992) v1.05

BMW 330 BTCC v1.19

Ford Focus BTCC v1.33

Hyundai i30 BTCC v1.37

Infiniti Q50 v1.39

Toyota Corolla BTCC V1.49

Vauxhall Astra BTCC 1.03

Vanwall Vandervell v1.17

Track Updates

Circuit d’Azure v1.23

Zandvoort v2.62

Portland v1.10

World Wide Technology Raceway v1.11

Daytona v1.21

Thruxton v1.07

Indianapolis v1.23

Monte Carlo 66 v2.12

Electric Docks v2.35

Lees het artikel op de mobiele website

Net binnen

Bekijk meer artikelen